BLOG

Fire kjerner på 2,5 GHz i mobilen? Gjerne.

Prosessortrollmennene og -damene i ARM har gitt oss et glimt inn i den nære fremtiden. Hva sier du til en firekjerners prosessor på 2,5 GHz i mobilen? Sannsynligvis det samme som oss: Ja takk. Men det får du neppe.Det som skjer er at ARM har lansert en ny prosessor, som heter Cortex-A15. Denne skal kunne yte fem ganger mer enn dagens beste ARM-prosessorer på omtrent samme energiforbruk. Det betyr raskere smarttelefoner.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. sep. 2010 - 11:30

ARMs prosessorer brukes imidlertid til annet enn mobiler, og inkluderer tableter (som iPad eller Galaxy Tab), hjemmeunderholdningsutstyr, nettverksutstyr, tjenere og annet. Det er først og fremst her de råeste kombinasjonene vil tas i bruk.

Det betyr ikke at du ikke skal forvente deg at det kommer en smarttelefon med fire kjerners prosessor. Men å kjøre på 2,5 GHz er enkelt og greit ikke nødvendig på en mobiltelefon, for batteriet kan bare levere en viss strøm og varmeutvikling vil alltid være et tema. 

60 prosent mindre energi

Texas Instruments lager brikkesett til mobiltelefoner og inkluderer alt som trengs av maskinvare i sine løsninger. De mener at den nye Cortex-A15-prosessoren vil gjøre det mulig å lage løsninger som forbruker 60 prosent mindre energi enn i dag. 

En slik løsning kan i så fall bety alt fra at de kan lage maskinvare som kan yte langt bedre enn dagens telefoner, eller at de kan lage løsninger som gir samme ytelse som dagens beste telefoner, bare med langt lavere strømforbruk. 

2 kjerner, 1,5 GHz

Selv om Cortex-A15 kan kjøres med fire kjerner er det mer realistisk at løsningen brukes til å utstyre telefoner med en eller to prosessorkjerner som kjører på inntil 1,5 GHz.

Nyheten legger en liten demper på gleden vi uttrykte senest tirsdag da det ble klart at LGs nye supertelefoner kommer med tokjernes ARM Cortex 9-prosessor og at Samsung lanserer en ny tokjernes ARM Cortex 9-basert prosessor de kaller Orion.

Men sånn er livet i teknologiverdenen. Det som var rått i går er gammelt i dag.

ARM Cortex-A15 skal være tilgjengelig for produsenter i 2013, så ikke forvent å holde en Cortex-A15-basert telefon mellom hendene før i 2014.

Du finner alt du trenger å vite om ARM Cortex-A15 på ARM.com. Under ser du en god gammeldags skrytevideo full av store ord.

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Kilde: ARM.com

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.