OLJE OG GASS

Fire ganger på et halvår slapp Goliat ut svarte kjemikalier

Alvorlig, sier Miljødirektoratet om utslippene.

Goliat FPSO nærmer seg produksjon, men siden juni har det allerede vært fire utslipp av brannskum som blant annet inneholder såkalte svarte kjemikalier.
Goliat FPSO nærmer seg produksjon, men siden juni har det allerede vært fire utslipp av brannskum som blant annet inneholder såkalte svarte kjemikalier. Bilde: Eirik Helland Urke
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
18. jan. 2016 - 14:58

Goliat-plattformen i Barentshavet har fortsatt ikke kommet i drift. Men fra midten av juni til slutten av desember i fjor har det fire ganger blitt sluppet ut brannskum fra Goliat-plattformen i Barentshavet.

Brannskummet inneholder blant annet mellom 3 og 4 prosent miljøfarlige kjemikalier som er kategorisert som «svarte kjemikalier». Dette er stoffer som er lite nedbrytbare og samtidig viser høyt potensial for bioakkumulering, eller er svært akutt giftige.

Stoffene står på den nasjonale prioritetslisten, noe som betyr at Norge har et mål om fullstendig å kutte utslippene innen 2020.

Ser alvorlig på utslippene

– Vi registrerer at Goliat FPSO har hatt fire akutte utslipp av brannskum grunnet falsk deteksjon siste halvår av 2015. Disse har en samlet utslippsmengde på i overkant av 25 kubikkmeter, heter det i en henvendelse fra Petroleumstilsynet, der de etterspør Enis vurderinger rundt hendelsene.

Miljødirektoratet er også orientert om utslippene og sier til Teknisk Ukeblad at de ser alvorlig på det.

– Vi ser alvorlig på de akutte utslippene av brannskum på Goliat. Vi følger opp hendelsene og har i første omgang bedt om å få tilsendt granskningsrapporten, sier Hanne-Marie Øren, i Miljødirektoratets petroleumsseksjon.

Hun sier at Enis granskningsrapport fra hendelsene er ventet å være dem i hende i løpet av dagen i dag (mandag 18. januar).

– Akutte utslipp er uønsket og når det er gjentagende utslipp til sjø av miljøfarlig stoff så ser vi alvorlig på det, understreker Øren.

Kan ikke kommentere

Det første utslippet av brannskum skjedde 17. juni. Deretter kom det et ytterligere utslipp 20. november, samt to akutte utslipp 2. juledag.

Andreas Wulff, pressetalsmann hos Eni Norge som er operatør for Goliat, bekrefter at det har vært utslipp. Han sier at de foreløpig ikke kan kommentere saken.

– Vi holder på å forberede en redegjørelse til Miljødirektoratet. Vi må gi dem informasjon først. Derfor kan vi ikke kommentere dette før direktoratet har fått redegjørelsen, sier han.

Wulff understreker likevel at de tar alle utslipp alvorlig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.