MOBIL

Fire enkle måter å få lyd i bilen

Vil du bruke mobilen som musikkspiller i bilen? Vi viser deg de enkleste måtene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
27. aug. 2010 - 16:48
Vis mer

Mange har etterhvert lagt MP3-spilleren i skuffen til fordel for mobiltelefonen. Med stor lagringskapasitet er den en perfekt erstatter, spesielt siden du alltid har den med deg. Og i bilen er den perfekt som musikkspiller.

Enten du har et minnekort fullt av musikk eller du kjører Spotify eller Wimp på telefonen kan det være en god idé å bruke mobilen som musikkspiller når du er ute og kjører. Men hvordan skal du få lyden i mobilen ut på bilens anlegg?

De fleste bilprodusenter og stereoanleggprodusenter tilbyr iPod- og iPhone-løsninger som gjør det lett å få musikk på anlegget. Men om du er lite lysten på å kjøpe en egen MP3-spiller eller en ny telefon for å få musikk i bilen finnes det alternativer.

Les også:Her er de enkleste metodene:

1 - Lydinngang

Mange nyere bilstereoer har inngang for lyd fra eksterne lydkilder. Da trenger du bare en ledning mellom mobilen din og anlegget. Se etter en inngang for lyd på bilstereoen din. Denne er ofte merket "AUX". Har du dette slipper du unna med en ledning med 3,5 mm minijack i begge ender.

En slik ledning koster ikke mange kronene. Kabelen du ser på bildet er fra Clas Ohlson og koster 49 kroner.

En fordel med denne metoden er at dersom du bruker mobilen som GPS kan den spille av instruksjoner over bilens stereoanlegg samtidig. 

Les også: MP3-spilleren din er død »

2 - FM-sender

Dersom bilen din ikke har lydinngang eller du vil bruke mobilen som musikkspiller i flere biler kan det være like greit å gå for en FM-sender. Denne sender lyden fra mobilen din som et vanlig radiosignal som du igjen kan ta inn på bilradioen. Dette er en veldig enkel løsning, og en FM-sender koster ikke all verden.

Ulempen med denne løsningen er at det er tekniske begrensninger som gjør at lyden ikke blir spesielt god. Slike FM-sender sender også på lav styrke, slik at radiostasjoner kan forstyrre senderens signal. Det gjør at du må finne en egnet frekvens som ingen stasjoner sender på. Spesielt i større byer kan dette være en utfordring.

FM-senderen du ser på bildet er en Belkin TuneCast 3, som koster fra 300 kroner i nettbutikkene. 

Noen telefoner, som Nokia N900, har FM-sender innebygget. 

3 - Bluetooth-tilkobling

En del moderne bilstereoer har innebygget Bluetooth. Denne kan ofte brukes til mer enn bare å bruke mobilen som håndfri. Har du en bilstereo med Bluetooth og støtte for A2DP-profil kan du også spille musikk fra mobilen din rett på stereoen. Dette er en enkel metode, siden den er kabelfri og lydkvaliteten er god. 

Enkelte anlegg støtter også fjernkontroll av telefonen, slik at du kan skifte spor ved å bruke kontrollene på stereoen eller på rattet. Å sette opp dette er generelt ganske enkelt, men varierer fra produsent til produsent.  En av de store fordelene med denne metoden er at du slipper å koble til telefonen hver gang du setter deg i bilen. Så lenge Bluetooth er aktivert på både stereo og mobil vil de som regel koble seg til hverandre automatisk hver gang etter første tilkobling.

Alle bilstereoprodusenter lager enheter med Bluetooth innebygget, som for eksempel Sony MEX-BT2800 som du ser på bildet til høyre. Denne koster 1400 kroner.

Les også: Spill musikken din trådløst »

4 - USB-overføring

En del bilstereoer, spesielt de som er laget for å fungere med iPod og iPhone har en USB-tilkobling. Denne kan ofte brukes til å koble til en USB-lagringsenhet. Selv om du ikke har en iPhone kan du sette telefonen din til å fungere som masselagringsenhet. Gjør du dette kan bilstereoen lese av MP3-filene på telefonen din.

For å ta i bruk denne metoden trenger du bare en USB-kabel som passer til telefonen din. Telefonen din benytter trolig en vanlig Mini-USB- eller Micro-USB-tilkobling, slik at du kan ta i bruk en helt vanlig datakabel.

Ulempen med denne metoden er at du ikke kan bruke Spotify eller Wimp, og at lyd under samtaler ikke overføres til stereoanlegget.

Skaff bilholder og lader

Husk på at det er forbudt å fikle med telefonen din når du kjører. Dersom du skal styre musikken fra telefonen er det nødvendig med en bilholder til telefonen din. En slik koster ikke mange kronene, og fåes i universalløsninger som er enkle å montere og som passer de fleste telefoner.

På bildet ser du en holder fra Biltema som festes i frontruten. Denne løsningen koster 60 kroner.

Det er også lurt å skaffe en billader dersom du skal kjøre et stykke. Spesielt dersom du bruker Bluetooth-løsningen, siden dette trekker en del strøm. En smart løsning kan være en universell billader med USB-utgang. Da trenger du bare en vanlig USB-kabel til telefonen, og du kan bruke den til å lade din neste telefon også. Slike løsninger får du billig på en elektrobutikk eller bilrekvesitabutikk.

MEX-BT2800MEX-BT2800

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.