E18 VESTKORRIDOREN

Finner ingen løsninger: Ny E18 forbi Sandvika MÅ bli dyrere enn 12,2 mrd

Statens vegvesen har ikke klart å finne en løsning for E18 Ramstadsletta-Nesbru innenfor styringsmålet på 12,2 milliarder kroner.

- Vi finner ikke tilfredsstillende løsninger for ny E18 Ramstadsletta-Nesbru uten at vi får justert det økonomiske styringsmålet, sier Tom Hedalen, prosjektsjef for E18 Vestkorridoren-
- Vi finner ikke tilfredsstillende løsninger for ny E18 Ramstadsletta-Nesbru uten at vi får justert det økonomiske styringsmålet, sier Tom Hedalen, prosjektsjef for E18 Vestkorridoren- Foto: Bjørn Olav Amundsen
12. des. 2023 - 13:51

Statens vegvesen mener økt styringsramme for E18 Ramstadsletta-Nesbru er nødvendig for å kunne planlegge en framtidsrettet E18-løsning forbi Sandvika, skriver etaten i en pressemelding.

Med andre ord: Det må bli dyrere enn det var tenkt.

Statens vegvesen har i rundt et år jobbet sammen med rådgiver Norconsult for å finne løsninger som kan redusere kostnadene for etappe 2 av E18 Vestkorridoren. Bakgrunnen er et underveis-kostnadsanslag fra november 2022 som viste at beregnede kostnader til prosjektet lå rundt 3,2 mrd. kroner over vedtatt styringsramme på 12,2 milliarder 2021-kroner.

Arbeidet med reguleringsplan for E18 Ramstadsletta-Nesbru ble satt på pause i januar, slik at Statens vegvesen fikk tid til å optimalisere prosjektet og få kostnadene ned.

I meldingen heter det at alle steiner er snudd i jakten på en løsning som svarer på samfunnsmålet og som er mulig å gjennomføre innenfor opprinnelig styringsramme på 12,2 milliarder kroner.

Vegvesenets prosjektgruppe har blant annet jobbet fram en videreutviklet versjon av anbefalt konsept B. I videreutviklet løsning for konsept B har gruppa klart å kutte kostnader på rundt en milliard kroner sammenlignet med opprinnelig konsept B.

Har vurdert nye konsepter - uten hell

I tillegg til videreutviklet konsept B har Vegvesenet også vurdert flere nye konsepter der samfunnsmålet blir utfordret. Konseptene omfatter løsninger med kortere E18-tunnel øst og kortere E18-tunnel vest samt løsning med kortere ramper mellom E18 og E16. Vegvesenets prosjektgruppe har i tillegg sett på en løsning som kun fokuserer på kollektiv, gange og sykkel mens E18 beholdes der veien ligger i dag, samt en løsning som kun omfatter E18 i tunnel og E16 i rampetunnel.

Men Vegvesenet har forkastet alle de vurderte konseptene.  Årsaken er at de ikke reduserer kostnadene nok, eller at gjennomføringen av anleggsdriften blir svært krevende. Og: De har høye støykonsekvenser eller de bommer på andre deler av prosjektets samfunnsmål.

Tilstanden på E18-bruene er avgjørende

Dagens E18-bruer er i dårlig forfatning. De må trolig skiftes ut i løpet av noen år uansett, dersom de ikke rives som en del av utbyggingen av E18 Ramstadsletta-Nesbru. Å skifte ut bruene er både kostbart og innebærer at gjennomføringen av anleggsdriften blir krevende, heter det i meldingen.

Statens vegvesen vil derfor undersøke tilstanden på bruene mer grundig for å få endelig svar på bruenes tilstand.

– Hensynet til E18-bruene gjør at det ikke finnes noe reelt null-alternativ. Vår konklusjon er derfor at vi ikke finner tilfredsstillende løsninger for ny E18 Ramstadsletta-Nesbru uten at vi får justert det økonomiske styringsmålet. I samråd med Vegdirektoratet vil prosjektet jobbe videre fram mot sommeren med videreutviklet konsept B med tanke på å søke om utvidelse av styringsmålet. Kartlegging av restlevetiden for E18-bruene inngår som del av dette arbeidet, sier prosjektsjef Tom Hedalen for E18 Vestkorridoren.

Elbilister får igjen bruke kollektivfeltene på E18 mellom Asker og Lysaker, men bare i helgene.
Les også

Kollektivfeltet gjenåpnes for elbiler på E18

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.