MOBIL

Finn riktig studentmobil

På tide med ny mobil til studietiden?

19. aug. 2010 - 13:03
Vis mer

August er måneden der studentene igjen inntar universiteter og høyskoler over hele landet. Forhåpentligvis uthvilte og motiverte for et nytt, krevende skoleår. Et av studentens beste verktøy er en skikkelig mobiltelefon. Men det er slett ikke alltid like lett å finne frem i jungelen av tilbud og nylanserte mobiler som venter i butikkene.

Derfor har vi laget noen enkle grunnregler for deg som er student, skal ha ny mobil, og er usikker på hvor du skal begynne.                                                                                              

Finn ut hvor mye du kan betale for en mobil

Du finner gode mobiltelefoner i alle prisklasser. Det første du må gjøre i jakten på ny mobil er å finne ut hva du faktisk har råd til. Når det er gjort, er det mye enklere å sortere ut uaktuelle modeller.

Vær obs på at du ofte kan få mye mer for pengene ved å gå bittelitt opp i pris. Om du har et veldig stramt mobilbudsjett så bør du vurdere om du ikke kan kutte ett par halvlitere i fadderuken og heller betale litt ekstra for en telefon som oppfyller kravene dine.

Med eller uten binding?

Det er i utgangspunktet ingenting i veien med å kjøpe mobiltelefon med bindingstid, men vi må likevel minne om følgende, velkjente ordtak: Det finnes ikke enkronesmobiler.

Om du har et mobilabonnement som passer bruksmønsteret ditt perfekt, og du alltid har fått hyggelige mobilregninger, skyter du deg i foten ved å bytte til et dårligere abonnement mot en billig telefon. Selvfølgelig er det fristende å få en frekk mobil til halv pris eller lavere, men setter du opp et regnestykke som går over noen måneder, ser du oftest at du er bedre tjent med å bare kjøpe telefonen til full pris med en gang.  

Nå er det ikke slik at du automatisk får et dyrt abonnement selv om du kjøper telefon med bindingstid. Ser du drømmetelefonen til en fristende pris, bundet til et gitt abonnement, koster det ikke mange kalorier å sjekke opp detaljene rundt abonnentet hos operatøren som tilbyr det. Er du heldig passer abonnementet bruksmønsteret ditt.


Finn ut hvilke funksjoner du trenger

At en telefon koster fem tusen kroner betyr ikke at den er bedre enn en telefon til to tusen. Det som til syvende og sist avgjør om en telefon er bra, er om den passer for deg. Om de eneste kravene du har er at mobilen skal ha vekkerklokke, god talekvalitet, bra batteri og gode taster, er det bare tull å betale flere tusen ekstra for GPS, Wi-fi, Bluetooth 3.0 og diger skjerm.

Her er noen svært gode telefoner i forskjellige prisklasser:

Nokia C5 - Overlegen i sin prisklasse (fra 1300 kroner)

Nokia C5 er en liten og lett telefon med knallbra taster, god lydkvalitet i samtaler og et batteri som bare varer og varer. Med Symbian som operativsystem får du også gode planleggingsegenskaper, muligheter for å installere ekstra programvare og kan i tillegg skreddersy startskjermen til ditt behov. Du får også gratis GPS-navigasjon (både for kjøring og til fots), noe som kan være veldig greit om du nettopp har flyttet til en ny by i forbindelse med studiene.

Prislappen er kanskje det sterkeste kjøpsargumentet her. Du kan få en C5 for helt ned i 1300 kroner uten abonnement, og da får du en telefon som blåser fletta av alt som ligger i samme prisklasse.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Sony Ericsson X10 Mini Pro - kruttpakke med fulltastatur (fra 2400 kroner)

Dersom du er ute etter en liten og pen telefon med dynamitt under skallet, skal du kikke litt på Sony Ericssons X10 Mini Pro. Dette er en bitteliten telefon som både har trykkskjerm og fulltastatur, og er dermed perfekt til e-post og meldinger.

X10 Mini Pro kjører på Android-plattformen, noe som betyr at du har tilgang til et uendelig utvalg av gode ekstraprogrammer gjennom Android Market. Telefonen er også sprek som få, har svært god lyd ved musikkavspilling, og den har både GPS, wi-fi og ellers alt du trenger av teknologi.  

Også her får du full valuta for pengene: Prisen på X10 Mini Pro starter på 2400 kroner.

PS: Om du ikke trenger fulltastatur kan du heller ta en titt på søstermodellen X10 Mini, som har alle de samme egenskapene som Pro-utgaven, og koster noen hundrelapper mindre.

HTC Desire - Beste du får for under 4000 (fra 3700 kroner)

Om du skal bruke telefonen din til både surfing på nett, film, lange e-poster eller andre ting som blir litt knotete på små skjermer, kan HTC Desire være løsningen. Dette er den billigste av "premium-telefonene" på markedet, og koster ned mot 3700 kroner.

Går du for HTC Desire får du en sylskarp og klar 3,7-tommers skjerm, alt av teknologi og en av de sprekeste telefonene på markedet. Med Android under skallet har du også tilgang til tusenvis av gratisprogrammer som kommer godt med i studiesammenheng.

Les også:

HTC er også kjapt ute med oppdateringer til telefonene sine, og du kan derfor være sikker på å få tilgang til nye funksjoner forholdsvis tidlig. Desire er allerede oppdatert til nyeste versjon av Android, altså 2.2.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.