BYGG

Sjekk hva sjefene i norsk byggebransje tjener

Vi har hentet ut tall fra 869 norske byggeselskaper.

Jørgen Evensen i Betonmast Hæhre er en av sjefene i byggebransjen som tjener mest.
Jørgen Evensen i Betonmast Hæhre er en av sjefene i byggebransjen som tjener mest. Foto: Betonmast Hæhre

I fjor tjente en ansatt i bygge- og anleggsbransjen i gjennomsnitt 508.100 kroner i året, viser tall fra SSB. Ledere i bransjen tjente i gjennomsnitt 696.120 kroner. 

Vi har gått inn i regnskapene til alle norske byggeselskaper med mer enn 30 ansatte og sjekket toppledernes lønn. I listen under har vi tatt med de 869 selskapene som har oppgitt lønnen til daglig leder i Brønnøysundsregisteret.

Dro inn over seks millioner

Med en lønn på 6,3 millioner kroner er det daglig leder Erik Øyno i Protan AS som tjener mest.

Jan Arild Kingswick i HR Prosjekt AS er nummer to på lista, men her er det snakk om lederlønnsutgifter. Fusjon, avgåtte lederes lønn og sluttpakke samt Kingswicks lønn er ført på denne posten, forklarer kommunikasjonsrådgiver Tor-Hartvig Bondø.

– Jeg vil tro at Kingswick ville ha satt pris på om alt dette hadde gått til han, men slik er altså ikke det faktiske forholdet. Lederlønnsnivået i HRP er nok betydelig under dette, sier han.

Han henviser til at innrapportert lønn fra årene 2013–2015 gir et mer realistisk bilde. Lønnstallet var da fra 1,7 til 1,9 millioner kroner.  

Nummer tre på vår liste er Jørgen Evensen i Betonmast Hæhre AS, med en lønn på nesten 6,2 millioner kroner i 2016. Kommunikasjonsrådgiver i Betonmast Hæhre mener at et mer korrekt bilde av lederlønninger i byggebransjen vil være å se på samlet kompensasjon.

– Lønn, bonus, verdi av pensjonsordning og eventuelle andre ytelser vil gi et riktigere bilde på hva Evensen tjener, sier han.

Forventet lederlønn er på én million kroner

Medianlønnen til lederne i vår liste er på 934.000 kroner. Siden lønnen i øvre del av listen er svært høy, mens det i nedre del ligger flere selskaper som har oppgitt null i lederlønn, vil medianen fremfor gjennomsnittstallet gi et riktigere bilde av hvilken lønn en leder i bransjen kan vente.

Bruk søkeverktøyet nederst i artikkelen for å finne ditt selskap. Du kan søke etter navn på leder, navn på selskap eller kommune.

Lønningene baserer seg på siste innsendte regnskapstall. Per mai 2018 er dette 2016-tall. Lønnstallet er offentlig, og fastsettes av styret i det aktuelle selskapet. Lederlønnen inkluderer ikke bonus og andre godtgjørelser.

* Data utilgjengelig? Deler av regnskapet kan mangle der det er snakk om avdelinger, datterselskaper, selskaper under avvikling eller under lederbytte. I mange tilfeller kan man finne oppdatert informasjon om daglig leder på bedriftenes nettsider eller under «roller» i bedriftsdatabaser som Proff.no og Regnskapstall.no.

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.