ENERGI

Finlands nye atomreaktor koblet til elnettet

Kjernekraftverket Olkiluotos tredje reaktor har begynt å produsere strøm og ble lørdag koblet til det finske el-nettverket.

Etter at kjernekraftverket Olkiluotos tredje reaktor ble koblet til det el-nettverket, reduseres Finlands behov for å importere energi fra Russland.
Etter at kjernekraftverket Olkiluotos tredje reaktor ble koblet til det el-nettverket, reduseres Finlands behov for å importere energi fra Russland. Foto: TVO
13. mars 2022 - 16:24

I løpet av en fire måneder lang testperiode blir reaktorens effekt gradvis økt opp til 1.600 megawatt, og fra juli, når den er oppe i full kapasitet, skal den stå for 14 prosent av Finlands strømproduksjon.

Dermed reduseres Finlands behov for å importere energi fra Russland, Norge og Sverige, og det blir lettere for landet å nå målsettingen om reduksjon av CO2-utslipp.

Reaktoren skulle ha startet opp i 2009, men har vært rammet av en rekke forsinkelser og kostnadsøkninger. Endelig pris ble på 11 milliarder euro, tre ganger mer enn først beregnet.

Okiluoto 3 er en tredjegenerasjons reaktor som er utviklet sammen med franske Aveva og tyske Siemens. Den er Finlands første nye atomreaktor på 40 år.

Finland har nå fem atomreaktorer i to kjernekraftverk langs østersjøkysten som står for 40 prosent av landets elektrisitetsbehov.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil sikre rekordbevilgninger til Forsvaret i den nye langtidsplanen. Her sammen med forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).
Les også

Varsler største bevilgning til Forsvaret siden andre verdenskrig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.