KARRIERE

– Finanskrisen gir lavere lønn

Det er viktig å holde det norske lønnsnivået oppe, mener økonomiprofessor Erik S. Reinert.
Det er viktig å holde det norske lønnsnivået oppe, mener økonomiprofessor Erik S. Reinert. Bilde: Erlend Aas/NTB scanpix
Stein Jarle Olsen
6. juli 2009 - 11:52

Økonomiprofessor Erik S. Reinert, som blant annet sitter i Kristin Halvorsens finanskriseutvalg, sier til NRK at lønningene allerede har begynt å falle i Norge.

– Og i EU kommer vi til å få millioner av arbeidsløse som vil være villig til å jobbe for €1 i timen. Dette treffer Norge, ikke på den måten at vi alle får 10 prosent lønnskutt, det hadde heller ikke vært noe farlig, men det treffer sektorer i rekkefølge.

Ingen minstelønn

Millionene som har mistet jobbene sine og nå er villige til å jobbe for småpenger har presset ned lønnsnivået i hele Europa, sier Reinert.

Og det er først og fremst lønningene til de ufaglærte som presses nedover - blant annet finnes det ingen minstelønn for de som jobber i landbruk og skogbruk.

Hengemyr

Og konsekvensene kan bli store. Hele landet kan bli dratt ned i en økonomisk hengemyr, mener professoren, som sier at det er viktig å holde lønnsnivåene oppe.

– Lønninger utgjør ca 70 prosent av bruttonasjonalproduktet. Så hvis vi sier at vi skal ha lavere lønninger kan det kaste hele økonomien inn i en nedadgående spiral, som vi ser i Baltikum nå, hevder Reinert overfor NRK.Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.