MOBIL

Fikk du med deg disse mobilnyhetene?

Denne uken lanserte både Nokia og Sony Ericsson svært lovende mobiltelefoner.

24. juni 2011 - 10:46

Denne uken har det skjedd svært mye interessant på mobilscenen, og i hovedrollene finner du Nokia og Sony Ericsson, som begge har lansert svært lovende produkter. 

Nokia N9

Nokia N9 er en telefon det har gått rykter om i snart to år, og på tirsdag viste produsenten for første gang frem den endelige versjonen.Nokias første Meego-telefon har fått en finfin design.

Helt ny mobilplattform

Det mest oppsiktsvekkende med Nokia N9 er at den verken har Android, Symbian eller Windows som operativsystem.

Dette er den første telefonen på markedet med den Linux-baserte Meego-plattformen,  som er utviklet i samarbeid mellom en rekke forskjellige produsenter med Intel og Nokia i spissen.

Vi har fremdeles ikke hatt anledning til å prøve Meego-plattformen selv, men at Nokia har lagt mye arbeid i å gjøre dem brukervennlige er det ingen tvil om, som du selv kan se i denne videoen.  

Råsterke materialer

Det er ikke bare programvaren i N9 som gjør telefonen spesiell. Designavdelingen har også gjort en strålende jobb.

N9 er både liten og lett, og hele telefonen - inkludert det ripesikre glasset foran skjermen - er satt sammen i ett stykke.

Og dette er ikke en telefon du trenger være redd for å skrape opp. Skallet er nemlig smidd i polykarbonat, som enkelt forklart er en sammensatt, svært sterk plastmaterie.

Her er også fargen blandet inn i materialet, så om du likevel skulle greie å skrape opp telefonen så vil fargen fremdeles være den samme.

En annen fordel med polykarbonat er at det faktisk forbedrer signalmottaket, slik at du får god dekning samme hvordan du holder telefonen. 

LES OGSÅ: Dødsgrep på HTC Sensation

I likhet med Nokias Symbian-modeller har også N9 gratis GPS-navigasjon, tilgang til app-butikken Ovi Store og i det store og det hele en god spesifikasjonsliste.

Les mer om Nokia N9

To nye Android-modeller fra Sony Ericsson

Sony Ericsson er en klar kandidat til å bli den store Android-vinneren i 2011. Produsenten har til nå i år vist frem hele åtte Android-telefoner, og sikter på forskjellige målgrupper med hver eneste modell.

Det er bare uker siden vi fikk se de to nye Mini-telefonene, og på onsdag viste produsenten frem enda to telefoner vi gleder oss til å se nærmere på.

LES OGSÅ: Lyntest av Sony Ericsson Xperia Mini og Mini Pro

Sony Ericsson Xperia ActiveActive tåler vann og støv, og kjører Android 2.3 Gingerbread.

Frem til nå har du kun hatt ett alternativ om du har vært ute etter en Android-telefon du kan herje med, og det er Motorola Defy. Denne får nå seriøs konkurranse av Sony Ericsson.

LES OGSÅ: Test av Motorola Defy

Som navnet tilsier, er Active rettet mot friluftsmennesker og sportsfolk som trenger en telefon som kan brukes i hardføre omgivelser.

Den tåler vann ned til én meters dybde, og er i tillegg støvtett.

I tillegg har den en skjerm som kan brukes selv om du er våt på fingrene. Om du har prøvd en berøringstelefon i regnvær vet du at dette slett ikke er noen selvfølge.

I pakken følger det også med en reim du kan bruke for å feste telefonen til overarmen mens du er ute i ditt rette element, og du finner en rekke forhåndsinstallerte trenings-apps som hjelper deg med alt fra å kartlegge ruter til å måle puls.

Sprek maskinvare

I motsetning til de fleste andre produsenter, har ikke Sony Ericsson spart på kruttet selv om telefonen skal tåle en del.

Her finner du faktisk den samme prosessoren og grafikkbrikken som i produsentens toppmodell, Xperia Arc, i tillegg til 512 MB arbeidsminne.

Den har også et bra spesifisert kamera, som tar stillbilder i fem megapikslers oppløsning og filmer i 720p.

Sony Ericsson har lovet på tro og ære å være kjappere ute med oppdateringer i år enn i fjor, og Xperia Active kommer med den aller nyeste Android-versjonen, 2.3 Gingerbread.

Les mer om Xperia Active her

Sony Ericsson Xperia RayXperia Ray er laget i aluminium, og er like bra spekket som toppmodellene.

Sony Ericsson hadde mer enn en vanntett Android-telefon på lur denne uken. Xperia Ray er noe såpass spesielt som en Sony Ericsson-telefon i aluminium, og er rettet mot de som er opptatt av design og kvalitetsfølelse.

Xperia Ray veier knappe 100 gram og er 9,4 mm tykk.

Skjermen i telefonen har en størrelse på 3,3 tommer, altså hakket mindre enn den som står i iPhone 4. Oppløsningen er på 480 x 854-piksler, noe som sammen med Sony Ericssons Bravia-teknologi burde gi et skarpt og fint bilde.

Under skallet er denne telefonen like bra spesifisert som Sony Ericssons toppmodeller. Her finner du både 1 GHz prosessor, kapabel grafikkbrikke og 512 MB arbeidsminne.

Kameraet kan ta stillbilder i 8,1 megapikslers oppløsning i tillegg til å filme i 720p. Sensoren er av typen Exmor R. Dette er de samme spesifikasjonene som de fantastiske kameratelefonene Xperia Arc og Xperia Neo, så vi snakker mest sannsynlig om den samme optikken.

Fantastisk mobilår til nå

Til nå har 2011 vært et av de mest spennende mobilårene vi har vært borte i. Det har dukket opp en drøss med dobbeltkjernetelefoner, vi har fått telefoner med brilleløs 3D, og Playstation-telefonen er endelig på markedet.

Og vi er bare halvveis!

LES OGSÅ:

Her er de råeste toppmodellene

Billig eller dyr smarttelefon?

Hvilken HTC-modell passer for deg?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.