IT

Fikk dette startup-selskapet verdens verst tenkelige start?

Mareritt-lansering for dansk oppstartsbedrift.

Danske Sesame Labs hadde utviklet en smartlås som låses opp via smarttelefonen. Et par dager før deres Indiegogo-lansering hadde en amerikansk konkurrent lansert sitt produkt på Kickstarter. Hva het det? Sesame.
Danske Sesame Labs hadde utviklet en smartlås som låses opp via smarttelefonen. Et par dager før deres Indiegogo-lansering hadde en amerikansk konkurrent lansert sitt produkt på Kickstarter. Hva het det? Sesame. Bilde: Sesame Labs
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
4. mars 2015 - 20:06

To år hadde danske Sesame Labs brukt på å utvikle sin smartlås Sesame Smart Lock, som monteres over låsemekanismen på ytterdøra og vrir om låsen når du ber den om det via smarttelefonen.

Designet var gjort av det danske arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, som nylig fikk oppgaven med å designe Googles nye hovedkvarter i Mountain View.

– Vanvittig sammentreff

Sesame Labs er klare til å lansere kampanjen på crowdfunding-nettstedet IndieGogo, når de innser at det finnes et liknende prosjekt på det konkurrerende nettstedet Kickstarter.

Tilfeldigvis heter det også Sesame, og er en smartlås i samme kategori fra et amerikansk selskap. Det skriver Version2.

Konkurrenten har attpåtil samlet sammen rundt 2,5 millioner kroner på Kickstarter, tross et mål på bare cirka 700.000.

– Det er rett og slett for komisk - et vanvittig sammentreff. Først tenkte jeg at det var veldig uheldig. Vi holder på å inngå en dialog med dem for å finne ut hva vi gjør herfra. Vi har et varemerke og er i gang med å undersøke om vi har rettigheter før dem. Vi vil helst ha en fredelig løsning, sier prosjektleder Dan Nielsen hos Sesame Labs til Version2.

Les også: Investorer spyttet inn 6 milliarder i nordiske startups i fjor. Kun 3 prosent gikk til Norge

Sesame-låsen monteres på innsiden av låsemekanismen, og støtter de fleste såkalte dødbolt-låser. Sesame Labs jobber med å utvikle støtte for flere typer låser.
Sesame-låsen monteres på innsiden av låsemekanismen, og støtter de fleste såkalte dødbolt-låser. Sesame Labs jobber med å utvikle støtte for flere typer låser.

Smartlås

Den danske Sesame-låsen fungerer slik at den låser opp døren når den merker at en nøkkel-telefon er innenfor rekkevidde via wifi eller bluetooth smart.

Det betyr at du for eksempel kan gi gjester tilgang via mobilene deres mens de er på besøk, og så enkelt fjerne tilgangen etterpå.

Låsen går på batteri, og skal ha en batterilevetid på cirka ett år før batteriet må skiftes.

Den har også sikkerhetsfunksjoner innebygget, som for eksempel at den merker om noen forsøker å bryte seg inn og sender en melding til eieren og eventuelt alarmselskapet.

Nielsen kan ikke utelukke at det er mulig å hacke låsen, men sier til Version2 at det er en "urealistisk bekymring", blant annet fordi det ikke er mulig å se fra utsiden at det sitter en smartlås på døren.

Sesame Labs anslår levering i september, og krever foreløpig 169 dollar for en lås om du bestiller den via IndieGogo, pluss 70 dollar for levering/moms i Norge. Låsen finnes i porselen, rustfritt stål, tre- eller bronseutførelse.

I skrivende stund har de samlet sammen drøyt 3.500 dollar av et mål på 75.000.

Konkurrenten: Den amerikanske Sesame-låsen. Candy House
Les også:

Disse 20 oppstartsbedriftene bør du følge med på i 2015

På tre uker skulle norske gründere erobre Singapore. Slik gikk det

Her snakkes det ikke om det vi skal leve av etter oljen. Her skapes det  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.