TUNNELER

Festdag med feiring av ny tunnel på Flo i Stryn

Hele bygda Flo, fra de yngste til de eldste, møtte opp til den offisielle åpningen av Flotunnelen og feiringen av en ny tid for bygda ved Oppstrynsvatnet.

Prosjektleder i Vestland fylkeskommune, Jon Harald Huseklepp, og anleggsleder i Hæhre, Jan Lima, i samtale med konferansier Sven Flo. Samlet har de lagt ned 207.000 arbeidstimer i prosjektet – uten alvorlige hendelser.
Prosjektleder i Vestland fylkeskommune, Jon Harald Huseklepp, og anleggsleder i Hæhre, Jan Lima, i samtale med konferansier Sven Flo. Samlet har de lagt ned 207.000 arbeidstimer i prosjektet – uten alvorlige hendelser. Foto: Heidi Ravnestad/Vestland fylkeskommune)
28. juni 2022 - 11:28

Tunnelen ble åpnet for trafikk 8. april, tre månader før den egentlig skulle være ferdig. Fredag 24. juni ble tunnelen feiret med høytidelig åpningsmarkering i Veslebygda og festlunsj på Flo, skriver Vestland fylke i en melding.

Spesiell dag

– Da avdelingsdirektør Dina Lefdal ringte meg i mars og sa at tunnelen var bortimot ferdig og kunne åpnes for trafikk sa jeg: Kjør åpning, vi tar snorklippinga en solskinnsdag til sommeren! Og slik ble det, sa fylkesordfører Jon Askeland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim
Fylkesordfører Jon Askeland, avdelingsdirektør Dina Lefdal og ordfører i Stryn, Per Atle Kjøllesdal, skåler i lokal epledrikk. <i>Foto:  Heidi Ravnestad/Vestland fylkeskommune</i>
Fylkesordfører Jon Askeland, avdelingsdirektør Dina Lefdal og ordfører i Stryn, Per Atle Kjøllesdal, skåler i lokal epledrikk. Foto:  Heidi Ravnestad/Vestland fylkeskommune

Dette var en spesiell dag, også for fylkesordføreren.

– Det var kjekt å kunne lese om Ole Kristian som tok med seg familien og flyttet tilbake til hjembygda på grunn av tunnelen. Vi må kjempe for det vakre Vestland som vi er så glade i, men da må Vestland være tilgjengelig året rundt. Vi håper selvsagt at flere følger Ole Kristian sitt eksempel og flytter til Flo, sa fylkesordføreren.

Ingen tunnel utan lokal engasjement

Det var lite som minna om skredfare og uvær denne nydelige junidagen.

– Det er ikke så lett å se for seg skred og ras en slik vakker dag. Oppstrynsvatnet ligger speilblankt. Men noen måneder framover, når vinterstormene herjer og snøskredene buldrer i fjellsidene – det er da denne tunnelen virkelig kommer til sin rett, sa fylkesordføreren.

Han brukte også anledningen til å rose innbyggerne på Flo for initiativ og innsatsvilje.

– Det hadde ikke vært tunnel utan engasjementet fra bygda.

Ny tidsregning på Flo

Etter markeringa i Veslebygda var det kolonne gjennom tunnelen til Flo, der det var satt opp et stort telt for anledningen.

– Hver gang jeg åpner tunnel i Stryn er det fantastisk flott vær, fleipet fylkesordføreren, som i løpet av tre måneder har åpnet to fylkesveitunneler i Stryn, Blaksettunnelen og Flotunnelen. <i>Foto:  Heidi Ravnestad/Vestland fylkeskommune</i>
– Hver gang jeg åpner tunnel i Stryn er det fantastisk flott vær, fleipet fylkesordføreren, som i løpet av tre måneder har åpnet to fylkesveitunneler i Stryn, Blaksettunnelen og Flotunnelen. Foto:  Heidi Ravnestad/Vestland fylkeskommune
Innimellom serveringen var det flere som brukte anledningen til å fortelle hvor viktig denne nye tunnelen er for bygda. En av dem var Kolbein Fridtun. Han satt i rassikringsgruppa som gjennom mange år la ned stor innsats for å mobilisere lokal- og fylkespolitikere til å støtte deres sak.

Dagmar fikk fart i prosessen

Rassikringsgruppa tok flere turer til Leikanger for å overtale fylkespolitikerne og vegmyndighetene til å prioritere Flostranda. Stormen Dagmars herjinger i desember 2011 fikk fart på prosessen, da gikk det flere ras langs stranda, og innbyggerne ble isolert i flere dagar.

Sogn og Fjordane fylkeskommune ga start til byggearbeidet i budsjettet for 2018. Våren 2019 starta forberedelsene til tunneldriving med sprenging og rydding av forskjæring, og i august samme år smalt den første salva. I oktober 2020 kunne Kolbein Fridtun tenne den siste salva i Flotunnelen, og nå står tunnelen klar.

– Verdens vakreste bygd!

Småbarnsmor Anne Lene Flo snakket på vegne av innbyggerne på Flo, og brukte anledningen til å dele ut gaver og blomster til rassikringsgruppa. Hun fortalte  hvordan hverdagen har vært for innbyggerne på Flo, og hvor mye den nye tunnelen betyr for bygda.

– Det blir godt å slippe å sende skolebarna på rasfarlig vei. Det blir godt å slippe å reise tidlig hjem fra jobb fordi veien blir stengt på grunn av  rasfare. Det blir godt å kunne være med på fritidsaktiviteter, gå på kino eller treffe venner i Stryn utan å sitte innesperret.

Hun har selv opplevd at snøskredet gikk rett foran skolebussen, og som småjente lekte hun på rasoverbygget bare minutter før det raste.

Les også

 
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.