KARRIEREARBEIDSLIV

Fem tegn på at du får sparken

OBS: En oppsigelse kommer sjelden uten forutgående signaler.
OBS: En oppsigelse kommer sjelden uten forutgående signaler. Bilde: Sinar 2
Dag Yngve Dahle
27. okt. 2008 - 09:12

En generell nedkjøling av økonomien kombinert med den internasjonale finanskrisa gjør at mange arbeidstakere sitter utrygt.

Føre var

Mange frykter for jobbene sine.

I en slik situasjon kan det være smart å undersøke mulighetene for ny jobb et annet sted.

Men da må du vite om du står i fare for å få fyken.

Ifølge Wall Street Journal er dette de fem faktorene som bør få varsellampene til å blinke.

1. Andre mister jobben

Det hjelper ikke å lukke øynene når andre i bransjen, i konkurrerende virksomheter eller kanskje til og med der du jobber, må gå. Det øker sjansen for at du er neste ut. Er du nylig ansatt, er faren enda større.

2. Ansettelsesstopp

Færre stillingsannonser i aviser og på Internett er også et generelt signal om kommende oppsigelser. Ofte blir planlagte ansettelser droppet, selv om de er budsjettert inn. Stillinger til ansatte som går av med pensjon, blir ofte ikke fylt.

3. Kursbudsjettene kuttes

Når bedriftene ikke tar seg råd til å gi de ansatte kurs, videre- og etterutdanning, kan det være et signal om at noen får sparken. Hvis planlagte eller allerede igangsatte prosjekter forsinkes eller stoppes, er faren enda større.

4. Mer kontorsladder

Sladder skal man ta med en klype salt. Men i dårlige tider kan det være en verdifull kilde til informasjon om hva som skjer i selskapet, ifølge avisa.

5. Målene nås ikke

Hvis virksomheten ikke når fastsatte mål, fører det ofte til at man endrer kursen. I dårlige tider fører det ofte til at noen får sparken. Virksomheten har mindre å gå på finansielt, og har ikke råd til manglende resultater over tid.

Dette sier stillingsannonsene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.