MOBIL

Fem grunner til å velge dual core

Leter du etter en unnskyldning for å kjøpe Samsung Galaxy SII? Her har du fem.

2. aug. 2011 - 09:03

Trenger du dual core?

Svaret på dette spørsmålet vil variere etter hvem du er. Dersom du er helt avhengig av å ha den beste surfetelefonen på markedet, samtidig som du vil ha tilgang til de mest avanserte spillene og programmene, er svaret ja.

Men samtidig er det viktig å huske at de aller, aller fleste utviklere er interessert i at innholdet de lager skal kjøre glatt på flest mulig telefoner. Det meste av innholdet på Android Market i dag kjøres like kjapt eller tilnærmet like kjapt på en habil 1 GHz-telefon med én kjerne. 

Om du er blant dem som bare vil ha tilgang til det "vanlige" utvalget av apps og spill er svaret altså nei.

Noe av det viktigste som har skjedd i mobilbransjen i 2011 er steget over til doble prosessorkjerner.

Både LG, Samsung, HTC og Motorola har lansert råsterke mobiltelefoner med dette på plass de siste månedene, og ryktene skal ha det til at også Sony Ericsson og Apple har tilsvarende produkter på gang.

LES OGSÅ:

DUELL: LG Optimus 2X, Optimus 3D, HTC Sensation VS Samsung Galaxy SII 

REMATCH: LG Optimus 3D VS Samsung Galaxy SII

Fem grunner til å velge dual core

1. Grafikken som følger med

Til tross for at det er de doble prosessorkjernene som får mest oppmerksomhet når produsentene markedsfører toppmodellene sine, er ikke dette det mest relevante. Ihvertfall ikke i dag.

Når en mobilprodusent lager dobbeltkjernetelefoner er det ikke snakk om å bruke de samme komponentene som i lavere spesifiserte telefoner. Alle telefoner har en systembrikke, som litt forenklet kan sammenlignes med et hovedkort som har integrert prosessor og skjermkort.

Det er altså denne brikken som byttes ut, ikke bare prosessoren.

I tillegg til doble prosessorkjerner har disse systembrikkene betydelig kraftigere grafikkmaskinvare enn andre telefoner, og det er faktisk dette som er det viktigste punktet hva ytelse angår.

Når du hører at telefoner med doble prosessorkjerner er helt vanvittig gode å surfe på, er det altså grafikkbrikken, ikke prosessoren som har mesteparten av æren.

Demonstrasjon av surfehastighet og diverse annet snacks finner du i denne videoen:

2. Plenty med arbeidsminne

Dobbeltkjernetelefonene er ikke bare utstyrt med kraftigere grafikkort. Her får du også mer arbeidsminne (RAM) enn på vanlige telefoner. Dette betyr at telefonen kan kjøre flere oppgaver samtidig.

I praksis vil du oppleve dette som "konstant god respons".

3. Du kan kjøre spill ingen andre kan

Uten at utvalget er veldig stort, finnes det spill og programmer som er utviklet for å utnytte begge prosessorene i nye mobiltelefoner. Disse spillene utnytter også grafikken, og ser både bedre ut og hakker mindre enn "vanlige" mobilspill. 

Og nei, du greier ikke kjøre dem på svakere maskinvare.

Sjekk videoen nedenfor for å se hva vi snakker om

4. Du er klar for fremtiden

Utvalget av apps, spill og annet innhold som er kodet for doble prosessorer vil naturligvis øke med tiden. Dette vil du merke på mange forskjellige måter.

I den ene enden av skalaen finner du apps som er kodet for to prosessorer istedenfor én med tanke på strømforbruk. Dette innebærer at appen er skrevet for å belaste de to kjernene på lav klokkefrekvens, uten at det går tregere enn den "vanlige" enkjerneversjonen.

I den motsatte enden av skalaen finner du programvaren som aldri hadde vært mulig å kjøre på én prosessor. Denne belaster begge prosessorene samtidig på full load, og tapper telefonen for strøm på null komma niks. Men det gjør selvsagt ikke noe.

5. De små gleder

Når du først har en dual core-telefon er det på sin plass å nevne dette i tide og utide, gjerne samtidig som du demonstrerer lastehastigheten på tunge nettsider og kjører av litt krevende Flash-innhold.

Om du er blant dem som har opptil flere venner som er i overkant entusiastiske over iPhone er det også lov å spørre diskrét hvor mange prosessorer de har i telefonen sin. Men her skal du være varsom, siden alt tyder på at Apple-folket får kloa i et nytt beist iløpet av året. Og da kommer hovereringen i retur.

Del dine egne erfaringer

Disse fem punktene er langt fra alle grunnene til at en dobbeltkjernetelefon kan være noe for deg. Om du har egne erfaringer, eller synes vi har utelatt viktige bruksområder, oppfordrer vi til å skyte i kommentarfeltet nedenfor.

LES OGSÅ:

Den sterkeste av de sterkeste mobilene

Billig eller dyr smarttelefon?

De beste toppmodellene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.