MOBIL

Fem grunner til å gå fra iPhone 4 til iPhone 4S

Om du greier å se forbi designen er iPhone 4S en svært solid oppgradering av forgjengeren.

5. okt. 2011 - 13:32

Vi skal ikke legge skjul på at vi ble en smule skuffet over Apples lansering i går, noe vi åpenbart ikke er alene om med tanke på at aksjekursen hos Apple begynte å dale like etter Apple-sjef Tim Cooks iPhone-presentasjon.

Antiklimaks, eller?

Samtidig kan nok både vi og resten av teknologimediene ta mye av skylden for det pressen i dag omtaler som et "antiklimaks". Vi har hauset opp iPhone-rykter i mangfoldige måneder, kastet oss rimelig ukritisk over "lekkede spesifikasjoner" og forventet i det store og det hele en iPhone-variant med større skjerm, nytt design og helst også noe vi ikke hadde sett før.

LES OGSÅ: Slik greier iPhone 4S seg mot konkurrentenes toppmodeller

Og ikke minst ligger det mye psykologi i navnet. Det er lov å spørre seg om iPhone 4S ville blitt like lunkent mottatt om den het iPhone 5.

For: Om du greier se bort fra det ytre, altså designen, størrelsen og skjermen, så er iPhone 4S en vesentlig oppgradering siden sist. Vi har tatt en nærmere kikk på spesifikasjonene før og nå. 

Sammenligning av iPhone 4 og iPhone 4SFØR OG NÅ: iPhone 4 vs iPhone 4S. Spesifikasjonene som er best er merket med grønt.

Arbeidsminnet (RAM) på iPhone 4S er ikke kjent, men det antas at dette er økt til 1 GB. 

Største iPhone-oppgradering til nå

Målt i rene oppgraderinger mellom de forskjellige iPhone-versjonene som har kommet siden 2007 kommer iPhone 4S slett ikke dårlig ut. Faktisk har ingen tidligere iPhone-modeller hatt en like omfattende oppgradering av maskinvaren. Forskjellen denne gangen er at endringene er gjort på innsiden, ikke utenpå.

For å ta forskjellene på iPhone 3GS og iPhone 4 som eksempel: Arbeidsminnet økte fra 256 MB til 512 MB, pikselstettheten i skjermen ble doblet, prosessorhastigheten økte fra 600 MHz til 1 GHz og kameraet ble bedre. Og ikke minst kom den med et helt nytt utseende.

Mye mer kraft

I iPhone 4S har Apple fått på plass A5-systembrikken sin, som også står i iPad 2. Denne systembrikken rommer blant annet to prosessorkjerner som tikker på 1 GHz hver, så du har dobbelt så mye prosessorkraft som før. I tillegg får du den spenstige grafikkbrikken PowerVR SGX 543MP2.  Denne skal ifølge Apple levere en ytelse som ligger sju ganger høyere enn PowerVR SGX535-brikken som stod i både iPhone 3Gs og iPhone 4.

Arbeidsminnet er muligens også doblet siden sist. Dette er informasjon Apple ikke har gjort tilgjengelig, men skulle det vise seg å stemmer får nå 1 GB. Dette er i tilfellet like mye som i HTC EVO 3D og Samsung Galaxy S II.

Her er det også veldig relevant at det er Apple selv som utvikler plattformen som står i iPhone, altså iOS. Dette betyr at produsenten har full kontroll over samspill mellom maskinvare og programvare, og kan optimalisere ting og tang for best mulig ytelse. Dette er årsaken til at fjorårets iPhone 4 fremdeles er blant de mest responsive telefonene du får tak i.

Med dobbelt så mye hestekrefter i prosessorene og sju ganger bedre grafikk åpnes nye muligheter for utviklere, som nå kan lage enda mer avanserte spill og apps til iDingsene.

Forbedret kamera

Med iPhone 4 viste Apple at de også vet hvordan man lager et bra mobilkamera, og produsenten skal også ha skryt for å holde antall megapiksler på et fornuftig nivå og konsentrere seg om viktigere aspekter i optikken.

I iPhone 4S er kameraet oppgradert over det hele. Antall megapiksler har økt fra fem til åtte - altså en moderat økning. Viktigere er det at produsenten også har fokusert på å få mer lys inn på kamerasensoren ved å gjøre blenderåpningen større. Mens iPhone 4 hadde en minsteverdi på f/2.8 får du nå f/2.4. Dette er nesten like lavt som Nokias toppmodell, N9.

Videoegenskapene er også vesentlig forbedret. Du kan nå filme i 1080p (mot 720p i iPhone 4) i en hastighet på 30 bilder i sekundet. I tillegg er en bildestabilisator på plass for å minske hakking i filmene. 

Romsligere internminne

At ingen iPhone-modeller støtter minnekort er en klar svakhet sammenlignet med konkurrentenes telefoner. Apple har kompensert for dette ved å gi telefonene sine svært romslig internminne, og i år er kapasiteten doblet siden sist.

Det betyr at du får 64 GB internminne (den selges dog også med 16 GB og 32 GB). iPhone 4S har altså mer minnekapasitet enn du vil oppnå hos de fleste av konkurrentene - selv etter at et 32 GB-minnekort er på plass hos disse.

64 GB minne gir deg plass til noe sånt som 12000 MP3-filer eller 64000 bilder. Du kan få plass til rundt 80 spillefilmer. Altså er dette en saftig oppgradering.

Kan brukes i hele verden

Mens iPhone 4 kom i én CDMA- og én GSM-variant har iPhone 4S like greit fått en ált-i-ett-brikke. Det betyr at du kan reise til både USA og Asia og ha full tilgang til nettverkene som finnes der.

Bluetooth 4.0

iPhone 4S er en av de første telefonene som tar i bruk den forholdsvis ferske Bluetooth 4.0-standarden. Den viktigste nyheten i denne teknologien er at den støtter såkalt Bluetooth Low Power. Dette er en standard som ventes å komme på plass i mer og mer tilbehør som klokker, pulsbelter, fjernkontroller og annet dill som bruker små batterier med begrenset kapasitet.

Hva med Siri?

Apple la mye vekt på en funksjon kalt Siri under gårsdagens presentasjon. Siri er kort fortalt en talestyringstjeneste med mer funksjonalitet enn vanlig, og som er koblet opp mot en rekke forskjellige databaser på nettet. Tanken er at du for eksempel skal kunne spørre telefonen hvordan været blir i morgen, for deretter få et muntlig svar.

Det som gjør at vi foreløpig ser på denne funksjonen som ganske uvesentlig er at den i første omgang kun kommer med støtte for engelsk, tysk og fransk. Apple lover riktignok at det vil komme flere språk etterhvert, men erfaringsmessig er vi her i Norge langt nede på prioriteringslisten for nye Apple-tjenester.

Om du tilfeldigvis liker å snakke engelsk, tysk eller fransk til daglig er dette selvsagt ikke noe problem.

Blir det bra?

Selv om iPhone 4S kanskje ikke fremstår som direkte imponerende sammenlignet med konkurrentenes toppmodeller er forskjellene fra iPhone 4 vesentlige. Dette vil ikke minst ha betydning for kommende apps på App Store. I dag finnes det en rekke apps som er laget for iPad 2, og ikke kan kjøres på iPad, og det samme skillet vil garantert komme på plass mellom iPhone 4 og iPhone 4S. Dette alene vil for mange være grunn nok til å oppgradere.

Med betydelig bedre kamera og dobbelt så mye internminne i tillegg er det liten tvil om at iPhone 4S byr på oppgraderinger du vil merke - selv om den utseendemessig er klin lik iPhone 4-eksemplaret du har i lommen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.