MOBIL

Fem enkle tips for bedre batteritid

Du trenger verken apps eller omfattende kunnskaper.

17. nov. 2011 - 10:14

Batteritid i mobiltelefoner var ikke engang en problemstilling for noen år siden. De fleste telefoner kunne brukes i flere dager per lading, og enkelte Sony Ericsson-telefoner holdt ut godt over en uke med moderat bruk.

I dag er det annerledes. Det skyldes ikke at batteriene har blitt dårligere - tvert i mot har batteriet i en moderne mobil langt høyere kapasitet enn det som var normalen i "gode gamle dager".

Problemet er bare at utviklingen på alle andre aspekter ved en mobiltelefon har gått mye raskere. Store skjermer, mer trådløs teknologi enn en vanlig laptop, et vell av nye funksjoner og massevis av prosesser som kjører i bakgrunnen krever sitt.

De fleste har derfor godtatt det faktum at en smarttelefon i dag oftest trenger lading hver kveld. Men slik det ikke være. Ved å gjøre noen enkle grep kan du forlenge batteritiden betraktelig.

Her er fem tips som får batteriet til å vare:

1. Begrens synkronisering



Moderne telefoner snakker med en rekke forskjellige tjenester via internett.

Alle moderne mobiltelefoner kommer med én eller flere funksjoner som synkroniserer mot kontoer på internett. Det er dette som gjør at du kan vise siste oppdateringer på Facebook, oppdatert værinformasjon og annen "live" info på startskjerm-widgets.

Hver eneste gang telefonen kobler seg opp for å hente ny informasjon fra serveren bruker den litt ekstra strøm. Om du ikke trenger oppdateringene med en gang noe nytt skjer kan du gi batteriet litt pusterom ved å deaktivere automatisk synkronisering i de forskjellige tjenestene. Da oppdateres informasjonen kun når du starter funksjonene, og trenger du egentlig mer enn det?

Nå skal det sies at værmeldinger og Gmail ikke drar allverdens mye strøm, men alle monner drar.

Den største synderen...

Den desidert største synderen på synkroniseringsfronten er push-e-post. Med push aktivert får du e-postmeldingene i samme sekund som de lander på serveren, noe som naturlig nok krever at telefonen kommuniserer med denne kontinuerlig.



Push-e-post er noe som virkelig merkes på batteritiden.

Dersom du ikke har for vane å få e-postmeldinger som haster får du stort sett alltid vesentlig bedre batteritid ved å deaktivere push, og heller velge en lavere oppdateringsfrekvens. Dess lenger tid mellom synkroniseringene, dess lenger batteritid. Om e-post ikke er en viktig del av jobben eller hverdagen kan du like gjerne stille inn telefonen til å kun sjekke når du åpner e-postklienten.

Mobilprodusentene er klar over at push krever mye strøm, men er samtidig også klar over at dette er en funksjon mange er avhengig av i jobbsammenheng. I de aller fleste tilfeller kan du derfor stille inn såkalte "høytrafikkperioder og lavtrafikkperioder". Dette innebærer at du kan ha push mellom 0800 og 1600, og manuell sjekking resten av døgnet.

2. Vokt de trådløse teknologiene



De forskjellige trådløse teknologiene tar alle en bit av batteritiden.

Av og til vil du ha behov for Bluetooth, for eksempel om du skal bruke et trådløst hodesett. På samme måte vil det av og til være greit å aktivere GPS-en, og Wi-Fi trenger man både titt og ofte.

Og vi er nok ikke de eneste som har en tendens til å la disse funksjonene tikke videre når vi er ferdig med dem, og vi kjenner flere personer som har hatt Bluetooth aktivert fra de kjøpte telefonen til den ble byttet ut.

Nå krever ikke de enkelte funksjonene her veldig mye strøm, men samlet kan de gi et fint innhugg i batteritiden.

Å deaktivere dem er enkelt. I samtlige telefoner på markedet kan du gjøre dette i trådløsinnstillingene i innstillingsmenyen, men stadig flere har også forhåndsinstallert widgets som lar deg slå teknologiene av og på rett fra startskjermen. En av de mest elegante løsningene finner du i HTCs Android-telefoner, der du kan deaktivere det meste fra nedtrekksmenyen.

3. Skru ned lysstyrken



Det kan lønne seg å sette ned lysstyrken i skjermen manuelt.

Den mest strømkrevende komponenten i telefonen din er skjermen. Og dess høyere lysstyrke denne har dess mer strøm bruker du.

De fleste telefoner er konfigurert for å justere lysstyrken automatisk etter lysforholdene rundt deg, som måles med en egen lyssensor. I de fleste tilfeller er bruksopplevelsen satt høyere enn batterivennligheten i denne funksjonen.

Om du er ute etter lengst mulig batteritid kan du overstyre den automatiske justeringen, og sette telefonen til å alltid bruke den laveste lysstyrken som er tilgjengelig.

Du finner valget for å justere lysstyrken under telefonens skjerminnstillinger.

Her finner du for øvrig også muligheter for å velge hvor lenge skjermen skal være aktiv når du slutter å bruke telefonen. Her kan du hente mye batteritid ved å velge det laveste tallet som er tilgjengelig - vanligvis mellom 10 og 15 sekunder.

4. Deaktiver 3G



Om du ikke trenger 3G er det like greit å deaktivere.

Nå er det ikke lenger slik at 3G-nettet kveler batteriet i telefonen din, men de fleste produsenter oppgir likevel vesentlig bedre taletid i GSM-nettet enn 3G (WCDMA/UMTS)-nettet.

Om du ikke bruker funksjoner som krever rask internettllinje, og i tillegg snakker mye i telefonen, vil du mest sannsynlig merke at batteritiden blir bedre om du låser telefonen til GSM-nettet.

Du får litt dårligere talekvalitet, men om du for eksempel ikke har lademuligheter det neste døgnet er dette en lav pris å betale for å være tilgjengelig.

5. Bytt operatør

Både Telenor og NetCom har svært solide mobilnett, som blir videre utbygd hver eneste dag. Men det finnes fremdeles steder der Telenor har vesentlig mye bedre dekning enn NetCom, og vice verca.

Og med dårlig dekning vil telefonen din fyre av mye kraftigere salver for å holde oppe kontakten med mobilnettet, noe som naturlig nok krever mer strøm enn om signalet er optimalt.

Om du har Telenor og sliter med dekningen der du bor, og du vet at NetCom er bedre utbygd akkurat der, kan du altså forbedre batteritiden ved å skifte til en abonnementsleverandør som bruker NetComs nett.

Har DU noen tips som gir bedre batteritid? Skrik gjerne ut i kommentarfeltet nedenfor!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.