ARBEIDSLIV

Felles EU-patent

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
4. mars 2003 - 16:42

Det har tatt nøyaktig 30 år å få medlemslandene med på en ordning som gir ett felles EU-patent. En sentral patentdomstol vil imidlertid ikke være klar før i 2010.

Det norske patentmiljøet gleder seg over vedtaket, som kom etter at det store diskusjonsspørsmålet om patentdomstolen ble ryddet av veien. Patentstyret er svært fornøyd med dette, og uttaler følgende:

-Etter over 30 år med diskusjoner om et felles EU-patent har det endelig skjedd gjennombrudd i saken, skriver Patentstyret på sine hjemmesider.

Løsningen på domstolspørsmålet løste floken. Løsningen blir opprettelsen av en sentral domstol for saker i tilknytning til EU-patenter innen 2010.

EU-kommisær for det indre marked, Frits Bolkestein, sa etter EU-møtet som løste floken, at patentkostnadene vil halveres og gjelde i hele Europa samtidig.

"EU-patentet medfører at søkerne med kun en søknad, kan få innvilget patent til en brøkdel av kostnadene, sier han.

I dag må en søker ut med 50.000 euro (ca. 385.000 kroner) for å få gyldig patent i kun åtte europeiske land. Med det nye patentet vil søkerne få innvilget patent for halve prisen og som gjelder i hele EU

Ifølge Patentstyret vil patentkravene bli oversatt til de 11 offisielle EU-språk, mens resten av patentet vil bli oversatt til engelsk, tysk eller fransk. Ordningen forventes å fremme innovasjonen og øke konkurransedyktigheten i EU.

Tyskland får skylda for å ha vært bremseklossen i et felles EU-patent. Landet ønsket større nasjonal domstolsinnflytelse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.