MASKINER & UTSTYR

Feiring tar i bruk landets første hjullaster på biogass

Feiring og Nasta går sammen om å levere landets første hjullaster på biogass. Allerede i august rulles den 28 tonn tunge hjullasteren ut. 

Nasta skal bygge om og levere landets første hjullaster som skal gå på biogass, og Feiring Bruk er pilotkunde.
Nasta skal bygge om og levere landets første hjullaster som skal gå på biogass, og Feiring Bruk er pilotkunde.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
15. feb. 2022 - 13:47

– Dette er helt unikt! Vi vet ikke om noen hjullastere i denne størrelsen i verken Europa eller resten av verden som går på biogass. Dette er med andre ord en kjempestor nyhet, sier Roar Aaserud, maskinsjef hos Feiring Bruk. 

Den 28 tonn tunge diesel-hjullasteren ZW310 fra Hitachi skal bygges om ved Nastas hovedkontor i Larvik. Det blir da bedriftens første maskin med biogassmotor. Planen er at hjullasteren er klar for drift i august i år.

Verdens første toppmøte for land med atomkraft i Brussel. I bakgrunnen et av symbolene for atomenergi, Atomium, et av Brussels landemerker.
Les også

Emmanuel Macron: – Vi må gjøre atomkraft mer attraktivt for privat finansiering

Tilbyr klimanøytral opplasting av pukk

– For Feiring betyr dette mye. Feiring vil nå kunne tilby klimanøytral opplasting av pukk og grus i stort volum. Dette er en revolusjonerende nyhet, det finnes i dag ingen andre aktører som tilbyr dette innen pukkverk, sier Aaserud. 

Feiring tok kontakt med maskinprodusenten Nasta i fjor, for å lodde stemningen om å få hjullaster over på biogass. Nasta tente på ideen og i februar signerte Feiring en intensjonsavtale med Nasta, som er norsk leverandør av Hitachi anleggsmaskiner. 

Har levert utslippsfritt siden 2018

– Nasta har forsket på – og produsert – utslippsfrie gravemaskiner siden 2018. De ulike løsningene vi kan tilby har blitt svært godt mottatt av i det norske markedet. Når en trofast og anerkjent kunde som Feiring Bruk tok kontakt for å bygge om hjullastere til å gå på biogass, fikk Nasta lyst til å bidra, sier Sjur Wethal, seniorrådgiver for klima- og kundeløsninger i Nasta.

– Våre dyktige medarbeidere i avdelingen for spesialproduksjon var også glade for å kunne bistå Feiring for stadig mer bærekraftig drift. Det samsvarer godt med våre verdier, sier han.

Viftene er hovedkilden til støy fra batterlilagre. Men Ellevios 10 MW-batteripark i Grums klarer seg uten støydemping.
Les også

Nå kommer neste støykilde – store batteriparker

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.