KLIMA

- Feilberegner energisparing

NULL MILJØEFFEKT: Dersom du kjøper en hydrogenbil, mener britiske forskere du vil bruke pengene du sparer på billigere drivstoff til å kjøpe flere duppeditter og ferieturer.
NULL MILJØEFFEKT: Dersom du kjøper en hydrogenbil, mener britiske forskere du vil bruke pengene du sparer på billigere drivstoff til å kjøpe flere duppeditter og ferieturer. Bilde: Mazda
Mona StrandeMona StrandeJournalist
1. nov. 2007 - 13:35

Ifølge UK Energy Research Centre ( UKERC), som har laget rapporten, kan energisparingen hos britiske husstander være 30 prosent lavere enn tidligere antatt på grunn av for dårlige beregningsmodeller.

Fjerner effekten

Måten energisparing beregnes på, fører til en tilbakeslagseffekt: Når folk sparer på mer energieffektive produkter, har de også en tendens til å bruke pengene de sparer til å kjøpe enda flere energikrevende apparater. Dermed slettes mye av effekten fra sparingen, hevdes det i rapporten.

– Denne rapporten er et klart bevis på at beregningene som er gjort tidligere ikke har tatt hensyn til alt som påvirker resultatene, sier professor Jim Skea, som er forskningsleder i UKERC til BBC.

Spar her – bruk der

Rapportens forfatter, Steve Sorrell, sier det er to hovedtyper tilbakeslagseffekter: Direkte og indirekte.

Et eksempel på direkte tilbakeslagseffekt, er at noen kjøper en bil som bruker mindre drivstoff.

– Når jeg bruker mindre bensin, koster det meg mindre å kjøre. Det kan føre til at jeg velger å kjøre oftere og lenger, fordi jeg føler jeg sparer penger uansett. Energiforbruket per kilometer blir da blir mindre, men samtidig kjører jeg flere kilometer, sier Sorrell.

Øker forbruket

Den indirekte effekten kommer dersom du kjøper en bil med lavere energiforbruk – uten å kjøre lenger.

– Da er det stor sjanse for at jeg isteden velger å bruke pengene jeg sparer på en Sydenferie. I det tilfelle blir noen av pengene mine brukt på petroleum, så det brukes uansett energi andre steder i systemet som et resultat av at jeg sparer penger på bilkjøringen min, sier Sorrell.

Han innrømmer at teamet er kontroversielt, og sier at eksperter i flere tiår har vært uenige om hvor stor innvirkning disse effektene har, og hvor mye som i realiteten spares på energieffektive produkter.

Les rapporten fra UKERC her.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.