KARRIERE

Får tøffere ledere

Amerikansk lederstil brer om seg.
Amerikansk lederstil brer om seg. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
2. mai 2007 - 09:23

Demokratiske. Forsiktige. Ikke-autoritære.

Slik er norske ledere sammenliknet med ledere i andre land.

Presses

Nå er den norske lederstilen under et visst press. Det viser en undersøkelse gjennomført av Paul Gooderham og Odd Nordhaug, professorer ved Norges Handelshøyskole.

En analyse av data fra vel 2500 amerikansk-eide bedrifter i Storbritannia, Irland, Tyskland, Danmark og Norge gir et tydelig funn:

- De amerikanske bedriftene tar med seg lederstilen som er vanlig i USA. Amerikanerne er overbevist om at deres lederstil er universell og den beste. De har ofte store problemer med å innse at det finnes andre fungerende lederstiler, sier Paul Gooderham til Teknisk Ukeblad.

Han legger til:

- Amerikanske ledere er gjerne ”oppdratt” gjennom Master of Business Administration (MBA)-systemet. Forskere fra USA dominerer dessuten ledelseslitteraturen. Derfor er den skandinaviske lederstilen i beste fall en fotnote for amerikanere flest, sier professoren.

Smitter

Importen av amerikansk lederstil påvirker også norske ledere. Amerikanerne rekrutterer nemlig kandidater som liker dem selv.

- Ja, vi ser at de gjerne ansetter nordmenn som har en amerikansk innstilling, og som har en litt amerikansk lederstil. Norske ledere i amerikanske selskaper demper og tilpasser seg norske forhold, men de er langt mer amerikanske enn norske, sier han.

Hva som kjennetegner amerikansk lederstil?

Ledere fra USA er gjerne autoritære, tydelige og direkte i tilbakemeldingene. Gooderham peker på en annen sentral forskjell.

- De har klokkertro på verdien av å måle, evaluere og belønne prestasjoner. Målinger gjøres jevnlig og på individnivå. Stilen er uformell, men samtidig tøff når det gjelder målingene. Så lenge du gjør det godt og oppnår resultater, er alle venner med deg. Gjør du det dårlig, kan du bli kastet ut av laget. Den beste tredjedelen av arbeidsstokken belønnes så det holder, mens de dårligste ti prosent risikerer å bli sagt opp, sier Gooderham.

Måler

ExxonMobil er et amerikansk selskap med avdeling i Norge. Informasjonssjef Eirik Hauge synes ikke amerikansk lederstil preger hverdagen.

- Vi følger skikker og normer i de landene de opererer. Vi er et stort internasjonalt konsern som preges av impulser fra mange ulike land og kulturer, ikke bare USA og det amerikanske, sier han.

- Er dere opptatt av å måle prestasjoner?

- Måling av resultater en sentral del av virksomheten til et internasjonalt selskap. Det bidrar til å gjøre jobben interessant og spennende. Vi trenger målsetninger og noe å jobbe mot, sier Hauge.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.