KARRIERE

Får hurtigfil for jobbimport

MAL: Nå blir det enklere å hente IT-folk fra utlandet.FOTO: COLOURBOX
MAL: Nå blir det enklere å hente IT-folk fra utlandet.FOTO: COLOURBOX Bilde: JAMES HARDY / Colourbox.com

I Trondheim tar det opptil sju måneder å få arbeidstillatelse for IT-eksperter fra utlandet. I en tid der mangelen på fagfolk er stor, er dette frustrerende for bransjen.

Verktøy

Bransjeforeningen IKT-Norge har lenge jobbet for å få til en enklere og raskere saksbehandling, slik at tomme stoler i bedriftene kan fylles. Nå har foreningen endelig fått gjennomslag for dette hos Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Etter mye arbeid og stor velvilje fra UDI har vi fått på plass et malverk som vil gjøre det enklere for våre medlemsbedrifter å hente inn utenlandsk arbeidskraft, sier Fredrik Syversen, direktør for næringsutvikling i IKT-Norge.

Konkret er det snakk om en tilnærmet ferdigutfylt mal for IKT-Norges medlemsbedrifter.

– Vår løsning er et standardverktøy for utfylling av søknader samtidig som det vil være en IKT-Norge-mal. Dette vil være et signal til de ulike myndigheter som er involvert i prosessen om at søknaden er i vår regi, sier Syversen.

Gevinsten skal være raskere saksbehandling, slik at høyt tiltrengte IT-folk ikke blir sittende fast i saksbehandlingskøen.

Mal for framtida

Kirsti Johnson Ness, underdirektør i UDI, mener løsningen representerer framtida.

– Ja, dette er måten å gjøre det på. Det går mot tilsvarende løsninger i andre næringer. Vi har nå mer ressurser tilgjengelig og bruker mye tid på kontakt med arbeidsgivere. Det er forholdsvis nytt i utlendingsforvaltningen. UDI har det siste halvåret iverksatt flere tiltak. Det er opprettet en egen arbeidsgivertelefon, det avholdes arbeidsgiverseminarer rundt om i landet og det er etablert et servicesenter på Tøyen i Oslo i samarbeid med Skatteetaten, Politiet og Arbeidstilsynet.

Det går mot tilsvarende løsninger i andre næringer, for eksempel i helsevesenet, industrien, bygg og anlegg og andre næringer med stort behov for arbeidskraft fra utlandet.

– Det handler i stor grad om klargjøring og forberedelse for søknadene kommer inn til UDI. Det vi oppnår er at søknadene inneholder alle nødvendige opplysninger, kopier og vedlegg. I snitt sparer vi et par ukers saksbehandlingstid på at bedriftene bruker en slik mal. Da tar det åtte – ti dager å behandle og innvilge en søknad om arbeidstillatelse. Mangler en søknad dokumentasjon, kan det i verste fall ta tre måneder, sier Ness.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.