Rolvsnes utvidet brønntest

Fant olje i granitt: Nå skal Lundin teste hvor lett det er å hente den opp

Gjennomfører en utvidet brønntest på Rolvsnes.

Lundin har besluttet å gjennomføre en utvidet brønntest på Rolvsnes, for å få mer kunnskap om oljeproduksjon fra feltet.
Lundin har besluttet å gjennomføre en utvidet brønntest på Rolvsnes, for å få mer kunnskap om oljeproduksjon fra feltet. (Illustrasjon: Lundin)

Gjennomfører en utvidet brønntest på Rolvsnes.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

I august i fjor kunne Lundin melde at de hadde oppjustert anslagene for hvor mye olje som finnes i Rolvsnes-prospektet, etter å ha gjennomført en 10 dager lang brønntest.

Testen bekreftet et helt nytt letekonsept på norsk sokkel, og viser at det er mulig å produsere olje og gass fra oppsprukket og forvitret grunnfjell.

Nå har oljeselskapet bestemt seg for å gjennomføre en mer omfattende produksjonstest, for å få bedre kunnskap om feltets evne til å produsere over tid. 

Produseres via Edvard Grieg

– Lundin har besluttet å gå videre med en utvidet brønntest på Rolsvnes-funnet på Utsirahøyden, skriver selskapet i en pressemelding. 

Det skal gjøres med en tre kilometer lang undervannstilknytning til Edvard Grieg-plattformen, fra den eksisterende Rolvsnes-brønnen. 

Oljeproduksjonen fra testen skal være i gang i løpet av første kvartal 2021. Dette gjøres samtidig med oppstart av Solveig-feltet (tidligere kjent som Luno 2), som Lundin leverte utbyggingsplan for i mars. Også Solveig skal knyttes opp til Edvard Grieg-plattformen og Lundin opplyser at de vil spare penger på å samkjøre de to prosjektene. 

Brønnen som ble boret og testet i fjor, økte anslaget for hvor mye olje som finnes på feltet, til mellom 14 og 78 millioner fat olje. Lundin har dessuten uttalt at de har mest tro på at feltets innhold ligger nærmere det høyeste estimatet. Brønnen viste også at feltet har gode produksjonsegenskaper og en produksjonsrate på 7000 fat olje per dag.

Lundin gir seg likevel ikke der, og melder videre at de planlegger en ny brønn på Goddo-prospektet, som ligger like ved, i løpet av 2019. Oljeselskapet tror Rolvsnes og Goddo til sammen kan inneholde så mye som 250 millioner fat olje. 

Ikke et enkelt reservoar

Grunnen til at Lundin mener det er nødvendig å gjennomføre den omfattende brønntesten, er at reservoartypen med oppsprukket grunnfjell – eller granitt – aldri før har vært bygget ut i Norge. Det er gjort andre steder i verden, men oljeselskapet ønsker likevel å få en bedre forståelse av hvordan feltet yter over tid. 

Rolvsnes er heller ikke det enkleste reservoaret. Det finnes flere typer granitt, og noe av steinen er veldig hard å bore gjennom. Selskapet har tidligere opplyst at det vil kreves en stegvis tilnærming før det er klart om funnet kan bli en full feltutbygging.

En utvidet brønntest er da et naturlig neste steg.  

Dersom funnet blir besluttet bygget ut, vil dette gjøres som en tilknytning til Edvard Grieg, som vil ha mulighet til å ta imot mer olje når feltet ikke lenger produserer på platånivå. Plattformen er delvis klargjort for å kunne ta imot flere funn, og de siste nødvendige ombyggingene starter alt i år. Fra før prosesseres olje og gass fra Ivar Aasen-feltet her.

Grunnfjell

– Granitt, grunnfjell. Det er første gang i Norge at det er gjort et kommersielt oljefunn i denne bergarten. Det er jo «nasjonalsteinen» vår, så det var nesten på tide vi fant olje i den, sa letesjef i Lundin, Halvor Jahre, til Teknisk Ukeblad da resultatet fra den siste Rolvsnes-brønnen ble presentert.

Til nå har ikke oljeforekomster i grunnfjell blitt ansett som drivverdig. Enkelt sagt må reservoarsteinen være porøs nok til å ha plass til hydrokarboner. Det er som regel ikke tilfelle for granittisk grunnfjell.

Men dersom granitten er tilstrekkelig oppsprukket og den i tillegg har vært utsatt for forvitring ved at vann har strømmet gjennom sprekkesystemet og løst opp mineralene, så kan den ha sprekker og porer som mettes av hydrokarboner. 

På Utsirahøyden er det flere steder med oppsprukket granitt. Jahre forklarte at steinen her for mange millioner år siden, har vært eksponert for regnvær som har spist seg inn i steinen. 

Ved sterk grad av forvitring, som på Rolvsnes, er granitten oppløst og reservoaret har god produktivitet.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå