OLJE OG GASS

Fant igjen vinnersporet

TRAVEL: Konserndirektør Valborg Lundegaard i Aker Solutions har ansvar for engineering solutions og dermed 3.000 ingeniører, 350 i Malaysia, 1750 i India og resten i Norge.
TRAVEL: Konserndirektør Valborg Lundegaard i Aker Solutions har ansvar for engineering solutions og dermed 3.000 ingeniører, 350 i Malaysia, 1750 i India og resten i Norge. Bilde: Tore Stensvold
Tore Stensvold
17. apr. 2011 - 13:40

Store kontrakter siste fire måneder:

  • 1. desember 2010: Statoil: 3,4 milliarder kroner. Åsgard subsea gasskompresjon.
  • 15. desember: Norske Shell: 1 – 1,5 milliarder kroner. Draugen og Ormen Lange: To årsvedlikeholds- og modifikasjonskontrakt
  • 22. desember: Statoil, 900 millioner kroner. Kompressormodul til Kristin
  • 11. februar: Statoil: 500 millioner kroner. Vigdis Nordøst. Intensjonsavtale. EPC -subseasystem
  • 18. mars: ConocoPhillips: 5,5 milliarder kroner, Eldfisk 2/7S: EPC-kontrakt for dekk og broer
  • 23. mars 2011: ConocoPhillips: 1,3 milliarder kroner. Eldfisk II modifikasjonsarbeider
  • 30. mars 2011: Statoil: Ca. 1 milliard kroner. Fossekall-Dompap-prosjektet. Intensjonsavtale. EPC-kontrakt, subseasystemer


Splitting av Aker Solutions:

Aker Solutions: Engineeringselskap, utvikling og leveranse av bore- og prosessprodukter, subseautstyr og vedlikehold- og modifikasjoner. Beholder Egersund-verksted. Divisjon for "engineering solutions" består av 3.000 ingeniører og ledes av Valborg Lundegaard.

Nytt EPC selskap: Verkstedvirksomheten med verkstedene Stord og Verdal skilles ut i eget AS med tanke på børsnotering til høsten. Spesialiserer seg på ingeniørtjenester, anskaffelser og fabrikasjon (EPC). Foreslått navn: Kværner AS.

Process and Construction: Landbasert industri og anlegg. Ble 1. februar 2011 solgt til Jacobs Engineering Group Inc.

En intern oppvaskrunde, som begynte for ett og et halvt år siden, gir resultater. Selskapet er på vinnersporet.

Konserndirektør Valborg Lundegaard skal sørge for at 3000 ingeniører fordelt på tre kontinenter følger samme spor. Hun tror hun har funnet kartet som viser samme vei.

Stort ansvar

– Vi har felles gjennomføringsmodell for prosjekter i hele konsernet. Det spiller ingen rolle om ingeniørene sitter i Malaysia, India eller Oslo. De inngår i det samme teamet, har samme disiplinleder og følger samme prosjektmodell, forteller Lundegaard.

Hun har 23 års fartstid i samme selskap, det vil si det som het Kværner Engineering og etter hvert er blitt Aker Solutions. Fra februar er hun blitt sjef for engineeringdelen, eller ingeniørtjenester, i konsernet.

– Det er et fantastisk sted å jobbe. Vi har veldig gode lederteam på alle nivåer, sier hun.

I London

Den nye vinnerkulturen stiller også krav til rekruttering. Aker Solutions trenger flere folk, i alle fagdisipliner.

En løsning er å bygge opp kapasiteten i London, der tilgangen på ingeniører er noe bedre enn i Norge.

– Vi gjør det nå, men vil også ha flere i Norge, sier Lundegaard.Million-landsby

I India vokser selskapet fort. Det er nå 1750 ansatte. Det varer ikke lenge.

– I India har vi ansatt 120 personer i løpet av to-tre måneder. De oppjusterer antall ansatte ved hver rapportering, forteller Valborg.

Hun var nylig i India for å besøke hovedkontoret i Mumbai, men også kontoret i Pune, 15 mil sørøst for Mumbai.

– Jeg så for meg en landsby. Det viste seg at Pune er en by med 4- 5 millioner innbyggere!, sier Lundegaard . Det er like mange som i hele Norge!

Les også: Milliardkontrakt for Aker

Stor mangel på subseaingeniører

Leveransemodell

De indiske-ansatte ingeniørene inngår i integrerte, multidisipline team. På store prosjekter bringes teamene først sammen i Norge for å sørge for en felles plattform og forståelse for gjennomføring.

Aker Solutions har laget sin egen leveransemodell Project Execution Model (PEM) som skal følges i alle prosjekter. Det nye EPC selskapet, som er i ferd med å skilles ut fra Aker Solutions, benytter samme modell.

– Det sikrer at vi fortsatt vil jobbe tett og godt sammen med verkstedene på Stord og Verdal, forsikrer Lundegaard.Leder over grenser

Innen engineering har hver disiplin sin leder, uansett hvor ingeniørene sitter i verden og utfører sine oppgaver.

– Her er det tett integrering og oppfølging med teamleder og disiplinleder, poengterer Lundegaard. Denne nye gjennomføringsmodellen er et resultat av bitter erfaring.

– Vi opplevde stor konkurranse fra internasjonale aktører i vårt hjemmemarked. Vi tapte, Goliat, vi tapte Gudrun og flere andre prosjekter etter hverandre. Vi var nødt til å gå i oss selv og se hva vi kunne gjøre, sier Lundegaard.

De integrerte engineering-teamene er en løsning, teknologisamarbeid på tvers av Aker Solutions og mer konkurransedyktige modeller for fabrikasjon med internasjonalt partnerskap, er andre.

– I fjor snudde vinden. Vi fikk 16 tidligstudier i inn- og utland. Deretter fikk vi også stor-kontrakter, sier Lundegaard.Store fisker

Blant storfiskene som ble halt inn, er subsea gasskompresjon på Åsgard-feltet til en verdi av 3,4 milliarder kroner fra Statoil rett før jul.

I mars var ConocoPhillips framme med to kontrakter på Ekofisk og Eldfisk på til sammen nesten åtte milliarder kroner som skal gjennomføres av Aker Solutions og det nye EPC-selskapet.

– Ifølge en børsmelding fra selskapet, venter selskapet en markedsvekst på 9–15 prosent per år i perioden 2011–2015.

De mange tidligfasestudier og FEED-kontraktene, er med på å legge grunnlaget for å dra i store kontrakter.

Australia

I Australia er Aker Solutions med i sluttfinalen sammen med ett annet selskap om totalkontrakt for levering av to strekkstagplattformer til utbygging av Browsefeltet for Woodside. Selskapet har FEED-kontrakt, og det nye EPC-selskapet vil gi tilbud i midten av året. Kontrakten avgjøres mot slutten av 2011.

Et annet prosjekt i Australia er FEED-kontrakt på skrog til Ichthys-utbyggingen. Den også ligger i Browse-bassenget. Feltet er planlagt med en semi-submersible platform og en FPSO.

– Vi har designet og levert over 50 flytere siden 1972, så vi har lang erfaring, sier Lundegaard.

Brasil

Foreløpig har ikke Aker Solutions hatt kapasitet til å gå inn på engineering-markedet i Brasil hvor myndighetene krever lokal tilstedeværelse.

– Vi har betydelig virksomhet innenfor subsea, prosessystemer og boring i landet som vi bygger ut og vil bruke som basis for ytterligere aktivitet i dette markedet, sier Lundegaard. Hun hevder at Aker-selskapet har fått mange spørsmål fra Petrobras og andre om å etablere seg. – Vi er i startgropa nå, sier hun.EXPONERING: Konserndirektør Valborg Lundegaard og prosjektleder Maria Peltokangas fra Aker Solutions vil vise ungdom og andre hva norske ingeniører kan få til i det nye Engineering Expo. Det åpner i april 2012.
EXPONERING: Konserndirektør Valborg Lundegaard og prosjektleder Maria Peltokangas fra Aker Solutions vil vise ungdom og andre hva norske ingeniører kan få til i det nye Engineering Expo. Det åpner i april 2012.

Kasakhstan

Selskapet har i noen år vært en vesentlig aktør i Kasakhstan.

– Det begyntei 2004 med et samarbeid mellom Engineering og Egersund-verftet vårt. Frem til 2009 ble det levert flere lektere med prosessanlegg. På grunn av manglende verftskapasitet i Det kaspiske hav var Egersund verftet konkurransedyktig med frakt av prosesslekterne fra Norge på elver til det kaspiske hav hvor lekterne knyttes sammen til store prosessanlegg.

– Vi har blitt mer og mer involvert, blant annet med sammenkobling av lektere og kunstige øyer, sier Lundegaard.

Ikke bare er havet grunt med sine 6–7 meter. Temperatursvingningen i løpet av året er ekstreme, fra pluss 30 om sommeren, til minus 30 om vinteren.

– Det stiller ekstreme krav til utstyret og oss også, sier Lundegaard.

Les også: Kværner vender tilbake

Dårligere marginer i Aker Solutions

Rendyrker Aker Solutions

Nok en storfisk for Aker Solutions

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.