OLJE OG GASS

Fant gull i gamle data koblet til en ny idé om oljeboring

Onsdag stilte vi opp i Stavanger, hvor Norges Tekniske Vitenskapsakademi (NTVA) delte ut sin ærespris. Dr. Tao Yang fikk den for utviklingen av en teknologi som kan fortelle hva en brønn som bores, går gjennom.

Dr. Tao Yang er tildelt NTVAs ærespris for sin banebrytende innovasjon i bruk av historiske data fra geofysikk og kjemiske analyser som kan gjøre boringen av produksjonsbrønner mye mer presis og effektiv.
Dr. Tao Yang er tildelt NTVAs ærespris for sin banebrytende innovasjon i bruk av historiske data fra geofysikk og kjemiske analyser som kan gjøre boringen av produksjonsbrønner mye mer presis og effektiv. Foto: Odd Richard Valmot
1. mai 2023 - 12:23

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Tao Yang forteller oss at oljeselskapet Equinor, hvor han jobber, for alvor begynte å se på hvordan de kunne utnytte digital teknologi for å produsere olje og gass billigere og mer rasjonelt da oljeprisen var veldig lav i 2015.

Det ga resultater, men også opphav til nye ideer. Og det er her prisvinnerens store idé kommer inn. Oljeselskaper har jo masse seismiske data om brønner, men problemet er at de har for lav oppløsning når de skal bore produksjonsbrønner. Da holder det ikke alltid med de 20 til 30 meterne som seismikken gir. De trenger finere oppløsning for å skille olje, gass og vannførende lag.

Podkast for åpen scene i Stavanger, ved Jan Moberg (t.v.), Tao Yang og Odd Richard Valmot. <i>Foto:  Tor Inge Waag/NTVA</i>
Podkast for åpen scene i Stavanger, ved Jan Moberg (t.v.), Tao Yang og Odd Richard Valmot. Foto:  Tor Inge Waag/NTVA

I jakten på finere oppløsning i de enorme datavolumene Equinor har lagret, tenkte også Yang på en annen datakilde: Den kjemiske sammensetningen av hydrokarbonene som kommer opp sammen med boreslammet. Slike data eksisterer fra 50 års boring. Men ikke i moderne digitale formater, selvfølgelig. Derfor har det vært en stor jobb å digitalisere dem, men det har gitt dem et veldig godt utgangspunkt for maskinlæring.

Slike gamle data er utgangspunktet for å utvikle programvare som henter data fra hydrokarboner som kommer opp mellom en og to timer etter at borekronen har gjort jobben. Det gir selskapene mulighet til å styre unna for eksempel gasslommer og rette seg inn mot oljeførende lag i stedet. Besparelsene er i milliardklassen og selv om teknologiutviklingen fortsetter, er dette en teknologi alle i bransjen har fått øynene og lommebøkene opp for.

Teknisk sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.