KARRIERE

Faget er viktigst

Romteknologistudentene Espen Oland (til høyre) og Lasse Ulvær jobber med testbrettet til Høgskolen i Narviks nye satellitt HiNCube.
Romteknologistudentene Espen Oland (til høyre) og Lasse Ulvær jobber med testbrettet til Høgskolen i Narviks nye satellitt HiNCube. Bilde: Raymond Kristiansen
Dag Yngve Dahle
3. juni 2008 - 07:03

- Ja, det var det som fikk meg opp hit. Høgskolen i Narvik er den eneste høgskolen som tilbyr mastergradsstudier i romteknologi, og for meg var det avgjørende. Stedet var ikke viktig, sier han.

Seks av ti

26-åringen er fra Grimstad. Han forteller at flere sørlandskompiser stusset over valget.

- Enkelte av dem lurte på hvorfor jeg dro opp til Narvik for å studere, men jeg var aldri i tvil. Jeg har heller ikke angret. Studiet har virkelig gitt meg kompetansen jeg trenger for å jobbe med romteknologi, sier han.

Studentundersøkelsen 2008 viser at 61,4 prosent av Nitos studentmedlemmer oppgir faglig interesse som bakgrunn for studievalget. For Teknas studentmedlemmer er andelen 65,3 prosent.

Faglig i Gjøvik

Ved Høgskolen i Narvik er andelen henholdsvis 50,6 og 57,1 prosent. Lavest er andelen ved Høgskolen i Tromsø, der 35 prosent oppgir interesse for faget som årsak. Høyest er andelen ved Høgskolen i Gjøvik, der andelen er 70,8 og 76,9 prosent.

Oland går til høsten i gang med en doktorgrad i romteknologi gjennom et program høgskolen tilbyr i samarbeid med NTNU. Temaet for doktorgraden er formasjonsflyving.

- Deretter vurderer jeg å etablere en egen bedrift sammen med flere andre. Vi har lite romrelatert næringsvirksomhet i Norge, og få har den nødvendige kompetansen, sier Oland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.