KARRIERE

Færre velger offentlig sektor

Kommune. Kommunal. Offentlig sektor. Det offentlige. Møte.
Kommune. Kommunal. Offentlig sektor. Det offentlige. Møte. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
7. sep. 2007 - 07:22

Flere hodejegere anbefaler nå å begynne i karrieren i privat sektor, og ikke i offentlig sektor, der mange tradisjonelt har startet.

Klar trend

Ifølge Nito velger stadig færre å jobbe i offentlig sektor.

– Færre og færre av våre medlemmer satser på en karriere i offentlig sektor. Det er en ganske klar som vi nå ser, sier Ingar Otto Drågen, rådgiver i Nitos forhandlingsseksjon.

Han viser til det stramme arbeidsmarkedet og mangelen på ingeniører.

Rammer det offentlige

– Underbemanningen av ingeniører gjør at det er offentlig sektor som først og fremst lider. Underskuddet på ingeniører går altså spesielt ut over offentlig sektor. Folk heller vil jobbe i næringslivet, sier han.

Mangel på arbeidskraft øker lønningene i privat sektor. Dermed blir lønnsforskjellene mellom offentlig sektor større enn tidligere. Det bidrar til å forsterke problemet.

Blir verre

– Vi går dessuten mot et generasjonsskifte. Mange eldre ingeniører, som i dag jobber i kommunene, vil gå av med pensjon om fem til 10 år. Situasjonen vil altså bli verre enn den er i dag, sier rådgiveren.

– Hvem jobber i offentlig sektor om 10 – 15 år?

– Mange vil flytte tilbake til hjemstedet, der utvalget av relevante jobber ikke er så stort som i byene. Dermed får de seg jobb i kommunene. Noen synes også at det er spennende å jobbe i offentlig sektor. Det er mange spennende jobber med faglige utfordringer i sektoren. Noen velger dette foran høyere lønn i næringslivet, sier han.

Han sier at Nitos medlemmer lønnsmessig tjener på tendensen, men at Nito likevel ikke liker utviklingen.

– Det ville være i pisse i buksa for å holde varmen. Samfunnsmessig er ikke jo dette en ønsket utvikling. Situasjonen kan bli veldig vanskelig om noen år, sier Drågen.

Bekymret

Kåre Rygg Johnsen, generalsekretær i Tekna, er litt mer forsiktig i uttalelsene.

– Vi ser med bekymring på at offentlige sektor - på grunn av et lavere lønnsnivå - ser ut for å tappes for medarbeidere med høy utdanning innen teknologi. Det er et alvorlig faresignal i en tid da vi trenger kompetente ressurser i denne sektor for å ta vare på fellesgodene, sier han.

Han er ikke i tvil om at lønn spiller inn.

– Om du velger å begynne din yrkesaktive karriere i privat sektor og senere skifte til det offentlige, er kun opp til deg selv å vurdere. Interessene, og det som du selv legger vekt på i arbeidslivet, kan forandre seg over tid. I denne sammenhengen er lønn selvsagt en viktig faktor, sier Rygg Johnsen

Karrierebevisst? Begynn i privat sektor

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.