TRAFIKK OG ITS

Færre trafikkdrepte i første kvartal 2022 – men flere i mars

Tolv personer mistet livet på norske veier i årets tre første måneder. Dette er to færre enn i tilsvarende periode i fjor.

Norske veier er blant de sikreste i verden.
Norske veier er blant de sikreste i verden. Foto: Knut Opeide/Statens vegvesen
31. mars 2022 - 16:38

Mars måned hadde en oppgang fra fjoråret med syv døde mot fire i 2021, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Norge er fortsatt det mest trafikksikre landet i Europa, viser Statens vegvesens foreløpige ulykkestall.

 – Aldri har vi startet året med færre trafikkdrepte, sier sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen, men peker samtidig på at marstallene ikke er like gode.

– Aldri har vi startet året med færre trafikkdrepte, sier sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen, men peker samtidig på at marstallene ikke er like gode. <i>Foto:  Anja Kristin Bakken/Statens vegvesen</i>
– Aldri har vi startet året med færre trafikkdrepte, sier sjefingeniør Svein Ringen i Statens vegvesen, men peker samtidig på at marstallene ikke er like gode. Foto:  Anja Kristin Bakken/Statens vegvesen

I mars var det flere drepte enn i samme måned i fjor, mens det i januar og februar var en halvering av 2021-tallene.

Flest omkomne i Rogaland

Rogaland har vært hardest rammet i årets tre første måneder med fire omkomne i trafikken. I Innlandet omkom tre personer og to mistet livet i Viken, mens fylkene Agder, Nordland og Oslo hadde ett dødsfall hver.

Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark, Trøndelag, Vestland, Troms og Finnmark har ikke hatt en eneste dødsulykke på veiene hittil i år.

Halvparten mistet livet i møteulykker

Ni menn og tre kvinner omkom i trafikken i årets tre første måneder, der halvparten av ulykkene involverte unge mennesker. Seks omkom i personbil, og i fire av de tolv dødsulykkene var tungbil involvert.

Halvparten av de omkomne i årets første måneder mistet livet i møteulykker, to i ulykker i samme kjøreretning og en i utforkjøringsulykke. Det har vært to dødsulykker med elsparkesykkel så langt i år, begge skjedde i Rogaland.

Best på trafikksikkerhet – igjen

I 2021 var Norge for sjuende år på rad et av landene i Europa med færrest drepte i trafikken i forhold til antall innbyggere. 16 drepte per million, der det i Europa er et gjennomsnitt på 44.

– Vi har satt oss høye og ambisiøse mål og har nylig lagt frem Tiltaksplanen for trafikksikkerhet 2022-25. Mange aktører og 179 tiltak skal bringe oss nærmere nullvisjonen, sier Svein Ringen.

–  Selv om året starter med færre drepte og med lav risiko for å dø i trafikken, ser vi en økning i mars. Det å være blant de beste betyr at vi har samarbeidet godt, gjort mye riktig og dermed spart menneskeliv, men det betyr også at vi må fortsette det målrettede, systematiske og koordinerte arbeidet mot null drepte i trafikken, sier Ringen i meldingen.

Tretten bru kollapset mandag 15. august 2022. Ny rapport avslører stor uenighet om bruk av tre som konstruksjonsmateriale internt i Vegvesenet da Tretten bru ble planlagt og prosjektert.
Les også

Stor uenighet om trebruer i Vegvesenet: «Trebru-bobla som blåste opp i Norge var en lidelse å se på»

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.