ARBEIDSLIV

Færre løsemiddelskader

Sykdom i nervesystem blir mindre og mindre vanlig.

Ifølge nyere statistikk fra Arbeidstilsynet, er det en markant nedgang i antall personer med diagnosen "sykdom i nervesystemet". Denne diagnosen er vanlig for løsemiddelskadde, men ikke bare for dem.

Arbeidstilsynet advarer likevel om at noen yrkesgrupper fortsatt er i faresonen, skriver Prosessindustriens landsforening (PIL) på sine hjemmesider.

I en rapport fra Arbeidsmedisinsk Avdeling ved NTNU i Trondheim pekes det særlig på at sprøytlakkering kan gi eksponeringer med grunn for bekymring.

Selv om det forebyggende arbeidet fra 20 år tilbake nå ser ut til å gi positiv virkning, advarer PIL og forskerne med at forebyggende arbeid fortsatt må prioriteres.

Det forebyggende arbeidet har vært ført på flere plan. Arbeidstilsynet har gjennomført informasjons- og tilsynskampanjer, og det er gjennomført forebyggende tiltak på arbeidsplassene. Produktutvikling og prosessendringer har medført at bruken av organiske løsemidler har endret seg radikalt.

Løsemiddelskader utvikler seg over tid, oftest er det mer enn 10 års eksponering som ligger bak den enkelte skade, skriver PIL.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.