KARRIERE

Færre dør på jobb

ARBEID: De dødbringende ulykkene er blitt færre.
ARBEID: De dødbringende ulykkene er blitt færre. Bilde: Odd Steinar Tøllefsen
Dag Yngve Dahle
6. okt. 2009 - 12:02

Teknisk Ukeblad skrev før jul i fjor at dødsulykkene var Flere dør på jobb i 2009. Da viste statistikkene 46 dødsfall på norske arbeidsplasser.

Det endelige antallet ble 51 dødsulykker.

Kontrasten var stor fra 2006, da "kun" 31 personer omkom på jobb.

Gledelig

Tall fra Direktoratet for Arbeidstilsynet viser at 2009 ser ut til å bli et hyggeligere år. Hittil i år har det vært 28 dødsulykker i norsk arbeidsliv.

– Det ser ut som vi har en nedadgående trend, noe som er svært gledelig. Vi krysser fingrene for at denne tendensen fortsetter, sier Ann Solberg Røv, seniorrådgiver i Direktoratet for Arbeidstilsynet, til Teknisk Ukeblad.

29 dødsulykker utgjør i gjennomsnitt 3,1 dødsulykker per måned hvis vi regner med ferieperioden. Holder vi ferieperioden utenom, er det snakk om 3,5 dødsulykker per måned hittil i år.

Det skulle tilsi ytterligere ti dødbringende ulykker før året er omme. Da ender vi på 38 dødsulykker for 2009. Det vil være en markant nedgang fra i fjor - nesten tilbake til 2007-nivået. I 2007 viser statistikkene nettopp 38 dødsulykker.

Disse næringene ble farligere

Montering av kran for Skanska på Aker-hus på Fornebu, februar/mars 2006. Kran av typen Potain MD345.
JOBB: Byggenæringen kan være en farlig næring. Joachim Seehusen

Verst innen bygg

– Vi er blitt flinkere til å fange opp for eksempel trafikkulykker. Selgere og hjemmehjelpere tilbringer mye tid i bilen. Omkommer de i en trafikkulykke mens de er på oppdrag, er det en arbeidsulykke. Det kan være noe av forklaringen til økningen i fjor, men det forklarer ikke nedgangen i år, sier seniorrådgiveren.

Statistikkene viser at flest ansatte i byggenæringen omkom på jobb. Ni av dødsulykkene fant sted i denne næringen.

Innen transport og lagring omkom seks personer på jobb. Fem omkom i industrien, mens det har vært fire dødsulykker innen jordbruk, skogbruk og fiske.

Tallene gjelder kun antall ulykker, ikke antall ulykker i forhold til antall ansatte i de ulike næringene.

Flere dør på jobb

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.