GUIDER

Få storskjerm med HDMI

Det finnes mange grunner til å ta i bruk HDMI-utgangen på telefonen din, og det er svært enkelt.

27. sep. 2011 - 16:37

Nesten alle toppmodellene på markedet i dag kan kobles til TV-en din via HDMI, og med bildekvaliteten og multimediemulighetene som finnes i moderne mobiltelefoner begynner dette å bli et høyaktuelt bruksområde.

Hvorfor koble mobilen til TV-en?Når det er fem personer i rommet er det både høfligere og greiere å vise bildene på TV-en istedenfor på mobilskjermen.

Det er mange grunner til å velge en stor TV-skjerm fremfor mobilskjermen. For eksempel er det veldig greit å kunne vise frem bildene du har tatt med kameraet i større format. Film er også blitt mer utbredt på mobiltelefoner, enten det er snakk om opptak du har gjort med kameraet, TV-serier eller spillefilmer. Også disse kan spilles av med både lyd og bilde via HDMI.

Til slutt har du selvsagt musikk. Selv om det kanskje ikke er et must å se låtnavn og lignende på storskjerm når du er alene er det definitivt en fordel i sosialt lag.Sony Ericssons musikkspiller tar seg like bra ut på 37 som på 4,2 tommer.  

Er det disse bruksområdene du hovedsaklig er ute etter kan DLNA fungere like greit om du har en TV, Playstation 3 eller andre apparater som støtter denne teknologien.

LES MER OM DLNA: Slik bruker du mobilen som trådløst mediesenter

Fordelen med DLNA er at det er trådløst, og du dermed har mer frihet i forhold til hvor mobilen din ligger i rommet. Men på mange områder er HDMI soleklart å foretrekke fremfor DLNA. Med HDMI speiler du bildet fra mobilskjermen din, i motsetning til DLNA, som i praksis bare leser filene på telefonen og spiller dem av på en ekstern avspiller.Med HDMI speiler du bildet, og kan bruke alle de vanlige mobilfunksjonene dine, bare i større - og morsommere - format.

Med HDMI styrer du altså mobilen på vanlig måte, og kan navigere rundt akkurat som du pleier, og lyden du vanligvis hører på mobilen blir overført til TV-en eller forsterkeren du har koblet kabelen til.

Og dette er spesielt nyttig om du er blant dem som har byttet ut de vanlige musikkfilene dine med streamingtjenester som Wimp eller Spotify. Disse fungerer ikke med DLNA, så her er HDMI, en Bluetooth-adapter eller en vanlig lydkabel de eneste alternativene om du vil ha musikken din over på større høyttalere.Det er null problem å vise notater og presentasjoner på storskjerm.

Skal du vise dokumenter, for eksempel Evernote-notater eller presentasjoner er også HDMI veien å gå, for å ikke å nevne de flotte spillene du finner til alle mobilplattformer. Både Angry Birds og Robo Defense når et nytt nivå underholdningsmessig med større skjerm og bedre lyd. 

Når vi først er i gang kan vi nevne YouTube, surfing med nettleseren, gjennomgang av kalender og egentlig alle andre mobilfunksjonene du er vant til å bruke til daglig. Disse funker akkurat slik du er vant til når du kobler til TV-en.

Hvordan komme i gang?

For å ta i bruk HDMI-mulighetene på telefoner med Android og Symbian trenger du tre ting:

  • En TV eller prosjektør med HDMI-inngang
  • En telefon som kan sende signaler til HDMI-inngangen (Micro-HDMI, Mini-HDMI eller MHL)
  • HDMI-kabel som bruker en av standardene ovenfor

Det varierer hvilken standard som brukes av de forskjellige produsentene. For eksempel bruker Nokia N8 Mini-HDMI, Sony Ericsson Xperia Arc og LG Optimus 3D bruker Micro-HDMI mens Samsung Galaxy S II og HTC Sensation bruker MHL. Sistnevnte bruker ikke en dedikert utgang, men sender signalene fra Micro USB-tilkoblingen. 

Her må du altså passe på at du får akkurat det tilbehøret som trengs til din telefon. I noen tilfeller får du med en adapter med overgang til vanlig HDMI. Da trenger du kun en helt standard HDMI-kabel av samme typen som brukes for å koble Blu Ray-spilleren til TV-en din.

Det har for øvrig akkurat begynt å komme TV-er med MHL-tilkobling, slik at du slipper en overgang. Disse vil i tillegg forsyne telefonen din med strøm når den er tilkoblet. Men foreløpig vil de aller fleste trenge en MHL-overgang for telefoner med slik utgang. Dette har vi testet på Samsung Galaxy S II, og det fungerer i praksis på samme måte som med en vanlig HDMI-tilkobling.

LES OGSÅ: Vi har grillet N8s HDMI

Er det vanskelig å sette opp?

I de få tilfellene vi har hatt problemer med å få HDMI til å fungere har det vært noe i veien med telefonen. I alle andre tilfeller har vi ikke gjort annet enn å koble kabelen til TV-en og valgt riktig HDMI-kanal, så har ting fungert. Ikke noe hokus pokus her, altså.

Husk for øvrig på at skjermbildet på TV-en ofte vil vises utifra hvordan du holder telefonen. Om den er stående vil du se skjermbildet på høykant, og dermed få svarte områder på sidene av skjermbildet på TV-en. Best resultat får du altså om du holder telefonen i liggende modus.

Hva med iPhone 4?

iPhone 4 kan kobles til TV-en via HDMI om du kjøper Apple Digital AV Adapter, men da er du begrenset til å vise bilder og video på skjermen. Du får altså ikke den samme speilingen som hos de andre produsentene.

OPPDATERT: Denne guiden er skrevet før iPhone 4S ble lansert. På iPhone 4S kan du speile skjermbildet ved å bruke den nevnte adapteren.

LES OGSÅ:

Slik bruker du mobilen som trådløst mediesenter

Vi har grillet Nokia N8 hos Soundgarden

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.