Få en million dollar for å løse et regnestykke

Dusør fra amerikansk bankmann.

Få en million dollar for å løse et regnestykke
Du kan få dusør for bevise en 16 år gammel matematisk formodning. Bilde: colourbox.com

En amerikansk bankmann vil betale matematikere som kan bevise hans formodning om heltallsligninger. Klarer du å bevise følgende, er du kvalifisert til å få dusør:

Formodningen slår fast at den eneste løsningen på Ax + By = Cz, når A, B og C er positive heltall og x, y og z er positive heltall større enn 2, er de der A B og C har en felles primtallsfaktor.

Bak dusøren står milliardæren Andrew Beal fra Texas som også er svært interessert i tallteori, skriver Ingeniøren. Prisen deles ut av American Mathematical Society.

Les også: Hva er verdens største tall?

Fermats siste teorem

Beals formodning kan likne på Fermats siste teorem, som påstår at det ikke er noen løsning på likningen an + bn = cn, der a, b og c er positive heltall og n er et positivt heltall større enn 2.

I 1637 hevdet Pierre de Fermat at han hadde et bevis for dette, men at han ikke hadde skrevet det ned. Først i 1995 fant matematikerne Andrew Wiles og Richard Taylor bevis for Fermats teorem. Beviset teller mer enn 200 sider.

Les også: Kan du gjette hva ingeniørene har laget her?

Inspirert av Fermat

Texas-milliardæren og den selvlærte matematikeren Beal tok initiativ til dusøren etter at han ble inspirert av en tilsvarende pris for å løse Fermats teorem.

– Jeg ønsker å inspirere unge mennesker til å drive med matematikk og vitenskap. Å øke prisen er en bra måte å gi oppmerksomhet til matematikk generelt og Beal-formodningen spesielt, forteller han i en melding fra American Mathematical Society.

Jeg håper mange unge mennesker blir trukket inn i matematikkens fantastiske verden, sier han.

Prisen for løsningen på Beals formodning ble opprettet i 1997 og var da på 5000 dollar.

Skal du være aktuell for prisen, må du imidlertid få publisert beviset eller motbeviset i et respektert matematisk tidsskrift.

Og hvis ikke denne nøtten var noe for deg, har vi en rekke andre mattenøtter å by på.

Les også:

Årets mest geniale matematiker er kåret

Lærerne må bli kvitt matteangsten

Er det den ultimate ingeniørleken?