FORSVAR

F-35-teknologi åtte måneder forsinket

Forsvarsdepartementet reagerer kraftig på at viktig teknologi til de nye F-35-flyene blir forsinket.

Det første av i alt tre fly av typen F-35 landet på Ørland flystasjon forrige uke.
Det første av i alt tre fly av typen F-35 landet på Ørland flystasjon forrige uke. Foto: Lars Gjemble / Forsvarsdepartementet
29. mai 2018 - 10:35

Norge skal kjøpe inntil 52 F-35 kampfly. De første flyene ble levert til Norge i fjor høst, og i forrige uke landet tre nye kampfly på Ørland flystasjon.

Nå kommer det fram at viktig teknologi til de nye flyene blir åtte måneder forsinket.

Dagens Næringsliv har fått tilgang til et brev som programdirektør Morten Klever i Forsvarsdepartementet har sendt til det flernasjonale programkontoret i USA (JPO).

Her reagerer Forsvarsdepartementet på at bygningen Norwegian Italy Reprogramming Laboratory (NIRL) i Florida, hvor Norge og Italia skal produsere datafiler til F-35-flyene, blir forsinket.

Filene beskrives av Forsvaret som et bibliotek over mulige trusler i de områdene hvor F-35 skal operere.

Nøkkelfaktor

«NIRL er en nøkkelfaktor for å møte Norges operative krav for F-35, og jeg er bekymret for fremgangen med NIRL-bygningen», skriver Klever i brevet til programkontoret.

Klever inspiserte i april arbeidet på Eglin flybase i Florida. Bygningen skulle ifølge brevet være ferdig 24. februar i år, men planen er nå at det skal være klart 31. oktober. Det er det flernasjonale programkontoret og den amerikanske hærens ingeniørkorps (ACoE) som har ansvaret for byggeprosjektet.

«Ved Eglin snakket jeg med representanter fra både ACoE og deres underleverandør, Sauer. Jeg er fortsatt ikke overbevist om at bygningen faktisk vil være ferdig ved det som synes å være deres tilpassede plan – åtte måneder etter», skriver Klever i brevet.

Verken det amerikanske F-35-programmet eller det amerikanske ingeniørkorpset har besvart DNs henvendelser.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.