INDUSTRI

F-15 med billigstealth

19. mars 2009 - 14:32

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og resten av den norske regjeringen har som kjent planer om å kjøpe kampflyet F-35 (JSF) fra amerikanske Lockheed Martin.

I USA er det voksende uro rundt Joint Strike Fighter-prosjektet av økonomiske årsaker.

Den amerikanske riksrevisjonen, Government Accountability Office (GAO) kom i forrige uke med en rapport som konkluderer med at prisen på F-35 Lightning II, som også skal være grunnstammen i det amerikanske luftforsvaret, er i ferd med å skyte i været.

F-35 Lightning II skal etter planen være grunnstammen også i det amerikanske luftforsvaret.

Les også: Skal vente på endelig kampflypris

Billigstealth

Med fingerspissfølelse for god timing har konkurrenten Boeing benyttet anledningen til å denne uka vise fram sin nye stealth-aktige versjon av F-15, nemlig Silent Eagle.

Det at F-15SE på papiret kan vise til prestasjoner i klasse med F-35 men til en langt lavere pris, har bidratt til å fyre ytterligere oppunder JSF-skepsisen i amerikanske medier.

Selv om flyet er beregnet på et internasjonalt marked, nærmere bestemt Japan, Sør-Korea, Singapore, Saudi-Arabia, og dermed også Israel, valgte flyprodusenten å demonstrere det også for USAF hjemme på hovedkvarteret i St. Louis et par uker før tidsskjema.

Innvendig våpenlast

Silent Eagle er en ombygd F-15E Strike Eagle, som kom for 20 år siden, og er foreløpig på prototypstadiet.

SE-versjonen beveger seg i retning femtegenerasjonskampflyene ved å ha stealthegenskaper. Det betyr blant anent at det er benyttet nye radarabsorberende materialer og at det er lagt opp for innvendig våpenlast. I tillegg kommer det med et nyutviklet våpensystem (DEWS) fra BAE Systems.

Boeing er ærlige nok til å påpeke at Silent Eagles stelthegenskaper kun kommer til rette i luft-til-luft-situasjoner. Det er på andre flys radar den til en viss grad vil være usynlig, mens bakkerader ikke vil ha nevneverdige problemer med å blinke den ut.

Kun forsvar

Dermed er dette et fly først og fremst beregnet på avskjæring og forsvar, ikke offensive operasjoner.

– Flyet er designet for å møte våre kunders behov for kostnadseffektiv stealthteknologi, sa visedirektør Mark Bass i Boeing under presentasjonen .

Første flyging skal skje i starten av 2010.

Snuste på Norge

Boeing vurderte en stund å melde på sitt F/A-18 E/F Super Hornet i den norske kampflykonkurransen for et år siden, men fikk beskjed om at de var for sent ute.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Les også: Tøffere kampflykonkurranse

Boeing melder seg på i jagerflykampen

Selskapet er imidlertid fortsatt med i kampen om å levere jagerfly til Danmark. Danskene skal velge sin F-16-arvtaker før sommerferien.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.