OLJE OG GASS

ExxonMobil beskyldes for sabotasje

AKSJON: Exxpose Exxon er en aksjonsgruppe som på sine hjemmesider sier de jobber for å "aktivisere amerikanere i kampen mot ExxonMobil". UCS-rapporten er for dem et høydepunkt.
AKSJON: Exxpose Exxon er en aksjonsgruppe som på sine hjemmesider sier de jobber for å "aktivisere amerikanere i kampen mot ExxonMobil". UCS-rapporten er for dem et høydepunkt. Bilde: www.exxposeexxon.com
Mona StrandeMona StrandeJournalist
4. jan. 2007 - 12:16

I rapporten, som er utarbeidet av Union of Concerned Scientists ( UCS), har ExxonMobil betalt 43 ideologiske organisasjoner 16 millioner dollar - tilnærmet 100 millioner kroner - mellom 1998 og 2005.

Undergraver forskning

Formålet skal ha vært å villede offentligheten ved å undergrave forskningen på global oppvarming, for å dysse ned fossilt drivstoff som synder når det gjelder global oppvarming. Det skriver Dagbladet.

UCS beskylder ExxonMobil for å bruke samme taktikk som tobakkindustrien, som over flere tiår villedet sine kunder til å tro at røyking ikke kan føre til lungekreft og andre alvorlige helseskader.

Store summer

- ExxonMobil har fabrikert uvisshet om menneskeskapte årsaker til klimaendringene. Å betale disse organisasjonene har gjort det mulig for oljegiganten å forsinke statlige tiltak for å redusere global oppvarming, sier Alden Meyer, UCS, i en pressemelding.

Ifølge Dagbladet donerer ExxonMobil bort cirka 845 millioner kroner årlig. Mange av dem som har fått støtte har offentlig avvist at det finnes noen forbindelse mellom utslipp av drivhusgasser og global oppvarming.

Avviser påstandene

ExxonMobils talsmann, Dave Gardner, sier imidlertid at den økonomiske støtten ikke innebærer styring av mottakernes meninger.

- På tross av mye forskningsmessig usikkerhet er det en sjanse for at utslipp av drivhusgasser kan ha alvorlige konsekvenser for miljøet. ExxonMobil mener det må tas grep for å begrense disse mulige konsekvensene, sier han til nyhetsbyrået AP.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.