MILJØ

EUs miljøbyrå: 13 prosent av for tidlige dødsfall i Europa skyldes forurensing

Luftforurensing er det miljøproblemet som i størst grad bidrar til sykdom.

Luftforurensing er det miljøproblemet som i størst grad bidrar til sykdom.
Luftforurensing er det miljøproblemet som i størst grad bidrar til sykdom. Illustrasjonsfoto: Berit Roald/NTB Scanpix
9. sep. 2020 - 07:13

Miljøforurensning fører til at 13 prosent av dødsfallene i Europa skjer for tidlig, ifølge EUs miljøbyrå (EEA).

I en ny rapport hevder EU-organet at kampen mot forurensing er en nøkkel for å fremme helse og velvære i Europa, spesielt blant sårbare grupper som barn, eldre og fattige.

Rapporten, som blant annet baserer seg på tall fra Verdens helseorganisasjon i 2012, slår fast at luftforurensing er det miljøproblemet som i størst grad bidrar til sykdom.

Luftforurensing knyttes til lunge- og hjerteproblemer, og står alene for rundt 400.000 for tidlige dødsfall i året i EU, ifølge rapporten.

Støyforurensing knyttes også til en rekke helseproblemer, deriblant hjertesykdom. Dette trekkes fram som dødsårsak nummer to, med 12.000 for tidlige dødsfall i året, ifølge EEA. Transport trekkes fram som støyårsak nummer én.

– Oljefondet må rett og slett skjerpe seg hvis de skal levere på sitt eget mål om å være ledende på klima, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.
Les også

Framtiden i våre hender: – Oljefondet må rett og slett skjerpe seg

Norge mildere rammet

Rapporten peker på store forskjeller mellom landene, og mellom Øst- og Vest-Europa, når det gjelder miljøpåvirkede helseproblemer og forventet levetid.

Bosnia-Hercegovina har den høyeste andelen dødsfall som knyttes til miljøet, med 27 prosent, tre ganger så stor andel som i Norge og Island.

Dårlig stilte nabolag og områder i urbane sentre i Europa, bærer i stor grad en større helsebyrde enn andre, ifølge rapporten.

– Rapporten tyder på at det trengs kraftige handlinger for å beskytte de svakeste i samfunnet vårt, siden fattigdom ofte går hånd i hånd med å leve i dårlige miljøomgivelser og dårlig helse, sier EEA-sjef Hans Bruyninckx.

Han mener at miljøpolitikken må sammenstilles med politikk som retter seg mot sårbare grupper.

Klimafare

Andre risikofaktorer for helsen som trekkes fram, er klimaendringene, som knyttes til ekstreme hetebølger og ekstremkulde, oversvømmelser og smittsomme sykdommer. Deler av Nord-Europa er for eksempel blitt hardere rammet av flåttsykdommer de siste årene.

Viktigheten av parker og grøntområder trekkes fram i rapporten, spesielt for sårbare og fattige grupper. Fordelene med slike områder strekker seg fra å gi rom til fysisk aktivitet, avslapning, sosialt samvær og kaldere vær under varmebølger.

Rapporten slår også fast at det trengs mer kunnskap om for eksempel inneklima.

– Vi tilbringer 90 prosent av tiden vår innendørs, påpeker hovedforfatter av rapporten, Catherine Ganzleben.

Slik så det ut da bruelementene til Randklev bru ble løftet på plass igjen. Brua brøt sammen i kjølvannet av uværet Hans og flommen i Lågen.
Les også

Bane Nor slår alarm

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.