ENERGI

Europeiske gasspriser til himmels etter russisk stans

Gassprisen i Europa steg med hele 30 prosent mandag morgen etter at russiske Gazprom før helgen opplyste at de ikke vil starte leveransene igjen som planlagt.

Gassrørledningen Nord Stream 1.
Gassrørledningen Nord Stream 1. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/NTB
5. sep. 2022 - 08:58

Det er prisen på gass for levering neste måned som stiger kraftig mandag morgen, skriver Dagens Næringsliv og viser til Bloomberg.

Gassflyten gjennom rørledningen Nord Stream 1 har vært kraftig reduserte de siste månedene. I slutten av forrige uke var ledningen stengt på grunn av vedlikehold, men skulle etter planen åpnes igjen lørdag.

I stedet opplyste Gazprom fredag kveld – etter at handelen med europeisk gass var avsluttet – at Nord Stream 1 vil forbli stengt på ubestemt tid.

Beskjeden har gjort at flere land, deriblant Tyskland, Finland og Sverige har lagt fram økonomiske støttepakker til energisektoren for å lette trykket fram mot vinteren.

– Man trenger ikke være kjempekonspiratorisk for å se at dette er en form for økonomisk krigføring mellom Russland og Europa, sier råvareanalytiker Christian Kopfer ved den svenske Handelbanken til nyhetsbyrået TT.

Dette er traseen for Nord Stream 1 og 2. Nord Stream 2 kom ikke i drift på grunn av krigen i Ukraina. <i>Illustrasjon: Gazprom</i>
Dette er traseen for Nord Stream 1 og 2. Nord Stream 2 kom ikke i drift på grunn av krigen i Ukraina. Illustrasjon: Gazprom

Ifølge gassanalytiker Sindre Knutsson i Rystad Energy har gassflyten fra Nord Stream 1 vært på kun 20 prosent av kapasiteten de siste månedene, ifølge DN. Men fortsatt har den utgjort 25 prosent av den totale flyten fra Russland til EU, siden det er kommet lavere volumer også fra de andre rørledningene.

Ifølge Knutsson har etterspørselen i den europeiske industrien allerede falt med mellom 20 og 30 prosent som en konsekvens av de ekstreme energiprisene. Han sier til DN at det vil ta mange år å gjenvinne en form for balanse i gassmarkedet.

– Dette slår rett inn i industrien og den økonomiske veksten. Men både bedriftene og husholdningene må fortsette å holde etterspørselen nede, ellers risikerer man rett og slett å gå tom for gass når det blir kaldt i vinter, sa Knutsson til DN søndag.

Gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen ble ødelagt i eksplosjoner i september i 2022.
Les også

Avslutter Nord Stream-etterforskning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.