NETTARKIV

Europas største

5. september åpnet HMK Harald et av Europas største vindkraftverk på Smøla. Om tre år håper Statkraft å firedoble produksjonen fra anlegget.

Sørøst for tettstedet Dyrnes på Smøla ligger de 20 vindturbinene i to rekker langs høydedrag i terrenget. Med en samlet ytelse på 40 megawatt (MW) kan vindkraftverket produsere 120 gigawattimer (GWh) i et normalt vindfullt år. Det tilsvarer årsforbruket for rundt 6000 eneboliger. For utbyggingstrinn II som er planlagt ferdig i 2005, har Statkraft søkt om en mindre planendring slik at samlet effekt for parken blir på 150 MW.

I oktober åpnet det nye vindkraftverket på Havøygavlen, 18 mil nordøst for Hammerfest i Måsøy kommune i Finnmark som Hydro har bygd sammen med Nuon og Norsk Miljøkraft. Her er det reist 16 vindturbiner med en totaleffekt på 40 MW som årlig vil produsere ca. 120 GWh.

Selv om vindkraftverk har vært i vinden i løpet av året, sår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) tvil om Stortingets mål om 3 TWh vindkraft innen 2010 kan nås. Vassdrags- og energidirektør Agnar Aas hevder at produksjonen av vindkraft må tidobles dersom Stortingets mål skal nås. Han tror utbyggerne får problemer med å skaffe nødvendig kapital til investeringer.

NVE har til nå gitt konsesjon til 11 vindparker. Ved utgangen av året vil fem vindparker være i drift og produsere om lag 0,3 TWh. To nye søknader og 17 meldinger tilsvarende en produksjon på 3,9 TWh er for øyeblikket under behandling.

Mer småkraft

Leder for Småkraftforeninga, Olav Skeie, lurer på hvorfor vi skal subsidiere vindmøller med investeringstilskudd og driftstilskudd tilsvarende halv elavgift når man på enkelte steder kan bygge småskala kraftverk med en utbyggingspris på 1 kr/kWh.

Ifølge Skeie blir kraftproduksjon fra vannkraftanlegg under 10 MW sett på som fornybar energi i EU. Han mener derfor det er viktig at vi ikke bare har en strategi for kontroversielle vannkraftanlegg, men også for våre småkraftverkressurser som kan gi en distribuert og miljøvennlig kraftproduksjon.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.