MOTOR

Eurofighter tilbake i kampen

Et tungt bestykket tysk Eurofighter Typhoon med seks laserstyrte bomber (LGB), fire AMRAAM og to sidewindere under deltavingene.
Et tungt bestykket tysk Eurofighter Typhoon med seks laserstyrte bomber (LGB), fire AMRAAM og to sidewindere under deltavingene.
21. juni 2010 - 14:45

Like før jul i 2007 trakk Eurofighter seg brått ut av både den norske og den danske anbudskonkurransen om nye kampfly.

Angivelig fordi de fryktet favorisering av amerikanernes kandidat, altså F-35 fra Lockheed Martin.

Mens den norske regjeringen gikk inn for å kjøpe nettopp F-35, utsatte danskene i mars sin prosess.

Og nå varsler Eurofighter at de vil tilbake i en nullstilt konkurranse i Danmark.

Ønsker flere kandidater

Etter det danske Ingeniøren erfarer, vil Forsvarsdepartementet i løpet av høsten komme med en ny kjøreplan for anskaffelsen.

Det betyr også åpning av ny anbudskonkurranse for å få inn flere konkurrenter enn dagens. Det vil si Lockheed Martin med sin F-35, Saab med sin Gripen NG og Boeing med sin F/A-18 Super Hornet.

Eurofighter-konsortiet står parat til å gjøre comeback i den danske kampflykonkurransen.

– Ja, vi deltar gjerne. Det vil være velkomment dersom danske politikere igjen vil kikke på et ekte europeisk produkt, sier Enzo Casolini til Ingeniøren.

Eurofighter-sjef Enzo Casolini. Foto: Eurofighter

Italieneren har det siste drøye året vært øverste sjef i Eurofighter Jagdflugzeug GmbH som har hovedkontor like nord for München.

– Ny situasjon

Casolini peker på at Danmark kan hente operative og driftsmessige synergier ved å velge samme kampflysystem som nabolandene Tyskland og Storbritannia skal bruke de neste 40 år.

Eurofighter er åpenbart blitt større optimister etter den danske utsettelsen i kombinasjon med at F-35-programmet i lengre tid har vært i hardt vær, kanskje spesielt i fjor.

Les saken: F-35 er ikke ferdigtestet før 2016

– Nå er situasjonen endret, derfor er vi i konsortiet meget interessert i Danmark, sier Eurofighter-sjefen til det danske ingeniørbladet.

Indisk storkontrakt

Eurofighter Typhoon brukes i dag av partnerlandene Storbritannia, Tyskland, Italia og Spania, og er i tillegg eksportert til Østerrike og Saudi-Arabia. Knapt 190 maskiner er hittil satt i tjeneste.

Eurofighter kjemper i øyeblikket om flere kampflykontrakter, hvorav den største er til verdens største våpenimportør, altså India.

I januar i år ble den indiske ambassadøren i Italia, Arif Shahid Khan, sitert på at Eurofighter lå best an til å gå seirende ut av den indiske anskaffelsesprosessen som heter MRCA – Indian Air Force Medium Multi-Role Combat Aircraft.

Les mer i denne artikkelen: – India vil ha Eurofighter

Italienske Eurofightere i formasjon med Natos Awacs-maskin. Foto: Eurofighter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.