Eurofighter tilbake i kampen

Eurofighter tilbake i kampen
Et tungt bestykket tysk Eurofighter Typhoon med seks laserstyrte bomber (LGB), fire AMRAAM og to sidewindere under deltavingene.

Like før jul i 2007 trakk Eurofighter seg brått ut av både den norske og den danske anbudskonkurransen om nye kampfly.

Angivelig fordi de fryktet favorisering av amerikanernes kandidat, altså F-35 fra Lockheed Martin.

Mens den norske regjeringen gikk inn for å kjøpe nettopp F-35, utsatte danskene i mars sin prosess.

Og nå varsler Eurofighter at de vil tilbake i en nullstilt konkurranse i Danmark.

Ønsker flere kandidater

Etter det danske Ingeniøren erfarer, vil Forsvarsdepartementet i løpet av høsten komme med en ny kjøreplan for anskaffelsen.

Det betyr også åpning av ny anbudskonkurranse for å få inn flere konkurrenter enn dagens. Det vil si Lockheed Martin med sin F-35, Saab med sin Gripen NG og Boeing med sin F/A-18 Super Hornet.

Eurofighter-konsortiet står parat til å gjøre comeback i den danske kampflykonkurransen.

– Ja, vi deltar gjerne. Det vil være velkomment dersom danske politikere igjen vil kikke på et ekte europeisk produkt, sier Enzo Casolini til Ingeniøren.

Eurofighter-sjef Enzo Casolini. Foto: Eurofighter

Italieneren har det siste drøye året vært øverste sjef i Eurofighter Jagdflugzeug GmbH som har hovedkontor like nord for München.

– Ny situasjon

Casolini peker på at Danmark kan hente operative og driftsmessige synergier ved å velge samme kampflysystem som nabolandene Tyskland og Storbritannia skal bruke de neste 40 år.

Eurofighter er åpenbart blitt større optimister etter den danske utsettelsen i kombinasjon med at F-35-programmet i lengre tid har vært i hardt vær, kanskje spesielt i fjor.

Les saken: F-35 er ikke ferdigtestet før 2016

– Nå er situasjonen endret, derfor er vi i konsortiet meget interessert i Danmark, sier Eurofighter-sjefen til det danske ingeniørbladet.

Indisk storkontrakt

Eurofighter Typhoon brukes i dag av partnerlandene Storbritannia, Tyskland, Italia og Spania, og er i tillegg eksportert til Østerrike og Saudi-Arabia. Knapt 190 maskiner er hittil satt i tjeneste.

Eurofighter kjemper i øyeblikket om flere kampflykontrakter, hvorav den største er til verdens største våpenimportør, altså India.

I januar i år ble den indiske ambassadøren i Italia, Arif Shahid Khan, sitert på at Eurofighter lå best an til å gå seirende ut av den indiske anskaffelsesprosessen som heter MRCA – Indian Air Force Medium Multi-Role Combat Aircraft.

Les mer i denne artikkelen: – India vil ha Eurofighter

Italienske Eurofightere i formasjon med Natos Awacs-maskin. Foto: Eurofighter