IT

EU vil tvinge Apple over på USB

Vil sørge for at du kan lade iPhone med en vanlig micro-USB-lader.

EU er ikke så glade i denne pluggen. Nå vil de tvinge Apple til å støtte micro-USB. Foto: Apple
EU er ikke så glade i denne pluggen. Nå vil de tvinge Apple til å støtte micro-USB. Foto: Apple
Marius ValleMarius ValleJournalist
12. mars 2014 - 12:36

EU har i lang tid ønsket seg en felles ladestandard for alle smarttelefoner som selges i EU. I 2009 startet de et initiativ som skulle sørge for at alle mobiler støtter samme lader.

I 2011 var laderspesifikasjonen klar, og de mobilprodusentene som ønsket det undertegnet en frivillig avtale om å støtte denne laderstandarden. I praksis skulle den sørge for at alle telefoner med dataoverføringsmulighet via kabel kunne lades via micro-USB.

Apple var en av produsentene som signerte, og forpliktet seg til å følge standarden. Det var imidlertid et gapende hull i avtaleverket: Overganger var tillatt.

Som følge av avtalen lanserte Apple en overgang fra micro-USB til deres egne laderplugg. Dette var helt innenfor.

Les også: Slik kontrollerer Apple Lightning-pluggen

Vil tvinge Apple over på USB

Dette var ikke godt nok for EU, viser det seg. Nå ønsker de å tvinge mobilprodusentene som selger sine produkter i EU til å støtte micro-USB. Dette vil i praksis bare ramme Apple.

Som eneste store mobilprodusent benytter de en egen standard for data og lading, den såkalte Lightning-pluggen.

Ifølge DR.dk har EU-parlamentet denne uken et utkast til en ny lov om felles mobilladere på bordet. Denne vil tvinge Apple til å utstyre sine telefoner med støtte for micro-USB-tilkobling.

Christel Schaldemose, parlamentsmedlem for danske Socialdemokraterne, sier til DR at det nettopp var slike løsninger de ville unngå da de inngikk avtalen med Apple og andre mobilprodusenter. Hun sier videre at det er flertall for å vedta loven i parlamentet.

Det ser dermed ut til at Apple på ett eller annet vis blir tvunget til å støtte micro-USB om de vil fortsette å selge telefoner i Europa.

Les også: Nå vil Apple også erobre bilen din

Neppe slutten på Lightning

Dette betyr imidlertid neppe at neste versjon av iPhone vil komme med micro-USB-kontakt. Sjefsanalytiker Anders Elbak hos IDC Nordic sier til DR at han tror Apple vil kunne snike seg unna det kommende kraved ved bruk av en overgang.

Enden på visa kan dermed bli at Apple enkelt og greit legger ved en overgang i esken sammen med telefoner som selges i EU.

Et annet moment er at Lightning er mer enn en data- og ladekontakt. Det er for eksempel både lyd- og bilde-tilkobling i kontakten, og det støttes større effekt enn USB-standarden tillater.

Det er dessuten mulig å trekke strøm fra enheten med Lightning-pluggen, noe som i utgangspunktet ikke støttes på USB. Det er dog en del av USB on-the-go, som noen telefoner støtter.

Å benytte Lightning i stedet for USB gir dessuten Apple mulighet til å få ekstra penger i kassa ved å selge lisenser til å lage utstyr som støtter deres egen standard.

I dag må utstyr som benytter Lightning være godkjent av Apple, og de har dermed et godt grep om markedet for tilleggsutstyr til iPhone.

Det er dermed lite sannsynlig at Apple vil kutte ut Lightning til fordel for micro-USB i kommende telefoner.

Les også:

Nå skal USB-pluggen byttes ut  

TEST: Apple iPhone 5S

Her er det første Lightning-tilbehøret

6 tips for deg som skal bytte ut iPhone  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.