ENERGI

EU vil overkjøre protester for å bygge ut mer vind- og solkraft

Naboprotester og miljøaktivister må vike. EUs energiministre er enige om hurtigbehanding av visse fornybarprosjekter.

EUs energiministre har sagt ja til å forenkle konsesjonsregler for visse typer fornybar energi. Energikommissær Kadri Simson og den tsjekkiske industriminister Jozef Sikela må vente til 13. desember til det formelle vedtaket.
EUs energiministre har sagt ja til å forenkle konsesjonsregler for visse typer fornybar energi. Energikommissær Kadri Simson og den tsjekkiske industriminister Jozef Sikela må vente til 13. desember til det formelle vedtaket. Foto: Pressetjenesten til rådet
Alf Ole AskBrussel-korrespondent for Energi og Klima
25. nov. 2022 - 14:22

I vår la EU-kommisjonen frem en pakke, RepowerEU, med endringer i tre direktiver, blant annet fornybardirektivet. Denne behandles nå i den såkalte trilogen, der Europaparlamentet og Ministerrådet (medlemslandene) skal bli enige om lovtekstene.

I RepowerEU foreslås det flere langtgående endringer i konsesonsbehandlingen som skal gjøre det lettere å nå et nytt fornybarmål på 45 prosent.

Men dette er ikke nok.

Den 9. november la Kommisjonen frem en krisepakke som raskere skal sette fart i fornybarutbyggingen. Denne behandles etter paragraf 122 i EU-traktaten og skal bare vedtas av medlemslandene. I motsetning til RepowerEU er ikke denne krisepakken EØS-relevant, fordi EØS-avtalen ikke omfatter denne type krisetiltak.

Enig om krisetiltak

På EUs energiministermøte torsdag ble man i prinsippet enige om krise-fornybarpakken og tiltak for felles innkjøp av gass. Men på grunn av uenighet om prismekanismen for gass, vil ikke de to krisetiltakene formelt bli vedtatt før tidligst på neste energiministermøte som trolig blir 13. desember. Da vil de nye reglene tre i kraft umiddelbart.

Lekkasjen fra Nord Stream bidrar til at Sverige risikerer å bli bøtelagt av EU for manglende måloppnåelse på klimautslipp.
Les også

Nord Stream-lekkasje gir røde utslippstall i Sverige

Det er særlig de landene som ønsker et lavere pristak for gass som blokkerer vedtak om hurtigbehandling av noen fornybarsatsinger.

Taushet betyr ja

Disse nye reglene gjelder vind- og solkraft og installasjon av varmepumper.
Konkret har EU-landene nå slått fast at solpanel på tak, langs veier, jernbaner, p-plasser eller andre kunstige installasjoner ikke behøver å utredes for konsekvenser for naturen. Det gjelder også for mindre solcelleanlegg.

Grensen skal gå ved anlegg under 50 KW. Her er det slik at dersom ikke myndighetene aktivt avviser et prosjekt, skal taushet fra myndighetene sees på som et ja. Myndighetene har en måned på seg til å eventuelt stanse et prosjekt som er meldt inn.

Ja til utvidelse

I tillegg skal det bli mye lettere å få tillatelse til å oppgradere allerede eksisterende anlegg. Her skal det maksimum ta seks måneder å behandle en søknad. Utbygger må bare utrede miljø- og naturvirkning av endringene av anlegget. Det vil si for eksempel økningen i kapasitet ved å utbedre en eksisterende vindpark.

EU-landene er enige om å innføre hasteregler som skal gjøre det enklere å oppgradere anlegg for fornybar energi. Her et anlegg utenfor Narbonne i Frankrike. Foto: Alf Ole Ask
Dette krisetiltaket inneholder også forenklede prosedyrer for å koble anleggene til strømnettet.
Det er den akutte krisen med høye priser skapt av bortfall av russisk gass, som førte til at EU-kommisjonen den 9. november fremmet denne krise-fornybarpakken. Den vedtas etter paragraf

122 i EU-traktaten. Dermed skal den bare vedtas av medlemslandene og vil være midlertidig. I første rekke i ett år, men den vil trolig bli avløst av Repower EU-reglene om raskere konsesjonsbehandling.

Lettere å nå målene

EU-kommisjonen har ikke laget noen beregninger om hvor mye ekstra fornybar kraft de regner med å få på denne måten eller hvor mye gass en sparer. Den viser til at tiltakene vil gjøre det letter å nå fornybarmålet og forpliktelsen om å spare 15 prosent av gassforbruket i EU. Kommisjonen understreker at særlig økt investering i solenergi er en billig og effektiv måte å redusere både gassforbruket og folk og bedrifters energikostnader.

Artikkelen ble først publisert hos Energi og klima.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte Siemens Energys turbinfabrikk i Berlin i november 2022. Fabrikken ønsker å bruke norsk gass til å utvikle grønn hydrogen.  Siemens Energy er et tysk selskap med over 91 000 ansatte i 90 land. 16 prosent av all global energiproduksjon er basert pà deres teknologi. Ved hovedkvarteret i Berlin produseres hovedsakelig gassturbiner som er hydrogen-kompatible (H2-ready), dvs. som kan forbrenne hydrogen nar energimiksen i fremtiden legges om fra gass til hydrogen.Foto: Javad Parsa / NTB
Les også

EUs energipolitikk er den dårligste av alle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.