MINERALER

EU inngår partnerskap med Norge om mineraler – men ikke fra havbunnen

Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land.

Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land.
Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land. Illustrasjonsfoto: Eugen Wais
28. feb. 2024 - 07:19

Havbunnsmineraler er dermed ikke omfattet av det nye partnerskapet, som foreløpig heter «Partnership on sustainable land-based raw materials and battery value Chains».

I forrige uke ble en foreløpig avtale, et såkalt Memorandum of understanding (MoU), undertegnet. Avtalen er en del av Norges grønne allianse med EU.

– Presis gjengivelse

Avdelingsdirektør Pål Somdalen i seksjon for Europa og indre marked i Nærings- og fiskeridepartementet bekrefter overfor NTB at kun landbaserte mineraler er omfattet av partnerskapet.

– Det stemmer at «landbasert» vil være med i den endelige tittelen, sier han, men føyer til at det har vært tanken helt siden dialogen med EU startet.

– Så dette er ikke nytt, men heller enn presis gjengivelse av hva partnerskapet dekker, sier Somdalen.

Hard EU-kritikk

EU har gått hardt ut mot Norge etter at Stortinget i januar vedtok å åpne for leting og utvinning av havbunnsmineraler.

Norge er det første landet som åpner for gruvedrift på havbunnen.

EU-kommisjonen har sterkt beklaget det norske vedtaket, mens EU-parlamentet i begynnelsen av februar med overveldende flertall vedtok en egen resolusjon med klar kritikk av Norge.

CO2-utslippene i EU har falt kraftig fra 2022 til 2023.
Les også

EU: Rekordhøy nedgang i utslippene

– Ingen følger

Men at det nye partnerskapet kun handler om mineraler fra land, er ikke nødvendigvis en konkret følge av EUs skepsis til havbunnsmineraler, mener Somdalen.

– Vi ser ikke at samarbeidet skulle ha noen følger for satsingen på havbunnsmineraler, sier han.

– Vi er veldig kompetente til å jobbe på store havdyp, sier NTNU-forsker Egil Tjåland. Han mener oljeerfaringen kommer godt med når det nå åpnes for gruvedrift etter havbunnsmineraler.
Les også

Vil utvinne mineraler fra havbunnen: – En sikring av at vi får nok råstoffer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.