EU anbefaler endring i cockpit-rutinene

Vil ha to personer i cockpitene.

EU anbefaler endring i cockpit-rutinene
EUs organ for flysikkerhet anbefaler alle flyselskap å innføre den såkalte «topersonsregelen» i cockpit. Bilde: Artem Tchaikovski

EUs organ for flysikkerhet anbefaler alle flyselskap å innføre den såkalte «topersonsregelen» i cockpit. Anbefalingen kommer i kjølvannet av tirsdagens flystyrt i Frankrike, som kostet 150 mennesker livet.

Torsdag varslet styrelederen i EUs organ for flysikkerhet (EASA) at det kunne ventes store endringer i flysikkerheten. Dagen etter kom anbefalingen fra EASA, etter at flere flyselskap, deriblant Germanwings' moderselskap Lufthansa, allerede har gått inn for rutineendringen.

Les også: – Germanwings-fly ble trolig styrtet med vilje

Alltid én pilot

Den innebærer at to autoriserte personer bestandig skal være til stede i cockpit under enhver flygning med passasjerfly. Minst én av disse skal være en «kvalifisert pilot», heter det i EASAs anbefaling.

Regelendringen blir innført som følge av at andrepiloten på tirsdagens Germanwings-flyging fra Barcelona til Düsseldorf tilsynelatende nektet kapteinen å slippe tilbake i cockpiten etter et toalettbesøk. Deretter skal han ha styrtet maskinen med vilje og tatt med seg 149 mennesker i døden.

Fredag var Lufthansa foreløpig siste selskap ut til å innføre regelen, til tross for at Lufthansa-sjef Carsten Spohr dagen før sa at selskapet ikke hadde planer om å endre sine rutiner.

Les også:

Bare slik kan cockpitdøra åpnes  

Derfor er de «svarte» boksene så viktige

Germanwings-havariet: Det var helt stille i cockpit