ENERGI

EU advarer Norge mot kutt i krafteksporten

EU-kommisjonen mener Norge ikke har rett til å begrense krafteksporten gjennom utenlandskablene som følge av EØS-avtalen. Energiministeren står på sitt.

EU kommisjonen er ikke om bord med regjeringens plan om en styringsmekanisme for krafteksporten fra Norge til EU. Avbildet er leder for kommisjonen, Ursula von der Leyen.
EU kommisjonen er ikke om bord med regjeringens plan om en styringsmekanisme for krafteksporten fra Norge til EU. Avbildet er leder for kommisjonen, Ursula von der Leyen. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau via AP / NTB
31. aug. 2022 - 16:07

Strømkrisen har fått regjeringen til å varsle en «styringsmekanisme» for å begrense muligheten til krafteksport hvis fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav. Det skaper kraftige reaksjoner hos EU, som mener det er i strid med reglene i EØS-avtalen, melder TV 2.

– Det betyr at selv om EU-retten åpner måter for å skjerme kapasiteten i flerårsmagasiner på, for eksempel gjennom innføring av et bestemt krav til minstefylling, så kan ikke noen slik beslutning innebære stenging av grenser for å begrense kraftutveksling i det indre marked for elektrisitet, sier EU-kommisjonens talsperson Tim McPhie.

Det skremmer derimot ikke olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) som står fast ved regjeringens plan.

– Norge har, som andre land, et ansvar for å sikre kraftforsyningen vår i usikre tider. Vi må ha trygghet for at vi kan sikre vår egen forsyningssikkerhet i møte med unormale og uforutsette hendelser, sier Aasland til kanalen.

– Vi vil derfor utvikle en egen styringsmekanisme som gjør at når vannstanden faller under normalen for årstiden og ned mot et lavt nivå, så begrenses eksporten, legger han til.

 

 

 

(©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.