PRODUKSJON

Etylen-cracker har fått større kapasitet

Anders J. Steensen
7. feb. 2006 - 15:00
Vis mer

Rafnes: I november begynte oppkjøringen av crackeren på Rafnes.

Da hadde den vært stengt i 50 dager for en omfattende vedlikeholdsrevisjon og ombygging for å utvide kapasiteten.

Oppgraderingen i anlegget kom på 700 millioner kroner pluss at den planlagt vedlikeholdsstansen kom på 100 millioner.

– Prosessanlegget fungerer meget bra og vi er kommet opp i full drift. Kapasitetsutnyttelsen ligger nå på 98-99 prosent, forteller administrerende direktør i Noretyl, Oddvar Kaland.Godt gjennomført

Kapasiteten i anlegget er økt med 23 prosent, fra 450.000 tonn til 557.000 tonn.

Dette er gjort ved at i en del prosessutstyr er innmaten skiftet ut. Den største utfordringen var kompressoren som måtte byttes ut og spesialbestilles slik at den passet inn der den gamle stod. Noen prosesstårn har fått større diameter, og det er gjennomført omfattende flaskehalsanalyser for å forbedre anlegget.

– Vi fikk klarsignal i juni 2004, og er i full drift halvannet år senere. Vi har holdt både tidsplanen og budsjettene våre. Jeg er meget godt fornøyd med gjennomføringen, sier Kaland.Uten skader

Prosjekteringen er gjort av Linde i Tyskland. Til sammen nærmere 1200 mann var innenfor portene på Rafnes da byggeperioden var som mest hektisk. Installasjonsarbeidet måtte i en stor grad gjennomføres på de 50 dagene med stans som var til disposisjon.

Ellers gikk fabrikken som normalt, fordi både Hydro Polymers og Borealis er avhengig av å få råstoff herfra. Totalt var det folk fra 30 forskjellige kontraktører som arbeidet på anlegget mens prosjektet pågikk.

– Det var en stor utfordring å få dette til mens fabrikken stort sett var i ordinær drift. Vi har ikke hatt uhell og skader i gjennomføringen av prosjektet, så dette har vært svært vellykket, understreker direktøren.

.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.