MOBIL

Ett døgn med Nokia N8

Vi har nå tilbrakt 24 timer med Nokias nye toppmodell. Og foreløpig er vi imponert.

8. okt. 2010 - 13:27

I går fikk vi Nokia N8 på døra, og gikk rett ut med en unboxing-video før vi slo på telefonen. I løpet av det siste døgnet har vi blitt bedre kjent med N8 og den nye Symbian^3-plattformen.

Med et nytt operativsystem, maskinvare vi ikke tidligere har sett i mobiltelefoner og en del andre nye aspekter er det fort gjort å trå feil når vi skal teste en telefon. Vi er ikke interessert i å trekke noen forhastet konklusjon, så vi kommer til å bruke mer tid enn vanlig på testen av N8.

Siden verken du eller jeg liker å vente, skal vi jevnlig smekke ut litt mindre N8-artikler under testperioden. Her er førsteinntrykket vårt etter et drøyt døgn.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

MenysystemNokia UI ligner på S60, men bare utenpå.

Nokias gamle menysystem S60 fikk seg en smell på kjeften da berøringsskjermer plutselig ble det store. Produsenten gjorde riktignok et par grep her og der for å tilpasse menyene til fingerbruk, men følelsen av at det var et grensesnitt beregnet for taster, med en haug nødløsninger for å fungere med berøringsskjermer forsvant aldri.

Istedenfor å fortsette å ta flere snarveier, har produsenten brukt det siste året på å utvikle et nytt menysystem: Nokia UI. Om du har brukt S60 tidligere, vil du finne en rekke likhetstrekk både når det kommer til struktur og utseende. Forskjellen er at alt nå er bygd for å fungere skikkelig med berøringsskjermer.

Store ikoner, multitouch og lassevis med små, men viktige endringer (som at du slipper å trykke to ganger for å åpne funksjoner..) gjør at navigering nå fungerer like bra som hos konkurrentene.Du har flere startskjermer, og kan lage et svært kompakt kontrollpanel.

Nokias startskjermløsning er også bra. Nå er dette en ren smakssak, men vi digger high tech-følelsen vi får når vi kan proppe startskjermen full av widgets, snarveier og informasjon til det ikke er mer luft igjen rundt rammene og ikonene.

Flyt

N8 gir deg en herlig respons når du berører skjermen, og helhetsopplevelsen er svært god. Som man kan forvente av den første versjonen av et helt nytt operativsystem er ikke alt perfekt. Vi har til nå opplevd to ganger at telefonen gir beskjeden "Sett inn SIM-kortet" når vi har åpnet programmer. Om dette skjer, så trenger du ikke, som du skulle tro - å ta  SIM-kortet ut og inn igjen - løsningen er å slå tastelåsen av og på.Tastelåsbryteren, av alle ting, er til god hjelp om du opplever små bugs.

Vi regner med at slike bugs gradvis vil bli renset ut etterhvert som det kommer nye oppdateringer til plattformen, noe vi regner med det vil gjøre ganske hyppig nå i starten.

Knall skjermtastatur

En av de hyggeligste overraskelsene med N8, er skjermtastaturet. Når du holder telefonen i landskapsmodus har du enkelt og greit det beste qwerty-tastaturet som er å oppdrive for en mobiltelefon.

Du får en helt fantastisk feedback som nærmest gir deg følelsen av å skrive på fysiske taster, det er lett å bytte til spesialtegn, og responsen er så bra som den kan bli. Dette er nydelig arbeid fra Nokia - her stemmer alt.

Det som ikke er så bra, er at du ikke har noen muligheter for å få opp qwerty-tastatur når du holder telefonen i stående modus. Her har du kun alfanumerisk oppsett.

HDMI

Da vi fikk N8 i hendene løp vi selvsagt hjem og koblet den til TVen. Vi har både sett filmtrailere, navigert i menyene, spilt Angry Birds og kjørt musikk over HDMI, og kan foreløpig konkludere med at det fungerer uten problemer. Her er det Plug & Play.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstillingHDMI, baby!

Samtalekvalitet

Ut fra de samtalene vi har tatt gjennom N8 til nå, er lydkvaliteten svært god både når du holder telefonen på vanlig måte og når du bruker håndfri. Vi prøvde også den klassiske "klatre opp et fjell med øreklokker koblet til 3,5 mm-utgangen og snakk inn i den vanlige mikrofonen"-teknikken, uten å merke noen problemer.

Kjapt kamera

Vi har ikke tatt mer enn et titalls bilder, så vi skal ikke mene for mye om bildekvaliteten, men du kan jo gjøre deg et lite inntrykk fra bildet nedenfor. Du kan også se krympede bilder i dette Facebook-galleriet.Dette bildet er tatt med Nokia N8 under perfekte lysforhold.

At bildene er bra, er det uansett ikke noen tvil om, og vi kommer tilbake med et lass flere bilder i den endelige testen.

Det vi allerede nå kan si, er at dette er et kamera du kommer til å bruke mye. Selv med 12 megapiksler og tung optikk (til å være en mobiltelefon) er dette kameraet klart til bruk bare et par sekunder etter du trykker på kameratasten, noe som er helt nødvendig for at man skal gidde å dra opp mobilen for å knipse bilder.

Musikkspiller

N8 har et svært presist lydbilde, og driver våre middels tunge øreklokker helt uten problemer. Vi skal gjennom en del forskjellige sjangre før vi kan konkludere med noe her, og vi planlegger å kidnappe en temmelig audiofil kar som kan hjelpe oss å gi en endelig dom. 

Hva vil DU vite mer om?

Vi kommer som nevnt til å legge mer arbeid i denne testen enn i tradisjonelle mobiltester. I den forbindelse vil vi gjerne vite hva du vil at vi skal se nærmere på.

Innspill kan sendes til mafo@mobili.no eller postes på Facebook-siden vår. Vi skal gjøre vårt beste for å ta med samtlige innspill vi får inn, enten i testen eller i frittstående artikler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.