MOBIL

Ett døgn med iPhone 5

Lettere, raskere og større skjerm. 

2. okt. 2012 - 11:56

For litt over to uker siden viste Apple frem årets iPhone-modell: iPhone 5.

Tradisjonen tro har dette preget mediebildet hos alt fra teknologinettsteder til lokalaviser, og telefonen satte ny salgsrekord med 1 million forhåndsbestilte eksemplarer i løpet av det første døgnet. 

LES OGSÅ: Slik måler iPhone 5 seg mot konkurrentene

Her i Norge dukket den opp i butikkene på fredag, og vi fikk vårt eksemplar i går. Her er førsteinntrykket vi har etter ett døgns bruk: 

DesignGlasset som dekket baksiden av iPhone 4S er byttet ut med aluminium i iPhone 5. 

Mens iPhone 4S var klin lik iPhone 4 rent utseendemessig, har femmeren fått en ganske spenstig overhaling. Den har blitt høyere, tynnere og glasset på baksiden er byttet ut med aluminium. 

Dette har bidratt til en merkbar vektreduksjon. Med sine 112 gram merker du helt klart forskjellen fra forgjengernes 141 gram. 

LES OGSÅ: Er det verdt å oppgradere til iPhone 5?

Det er ikke bare vekten og materialvalgene som har blitt forandret siden sist. Lydutgangen har blitt flyttet fra toppen til bunnen av telefonen, og den karakteristiske Apple-utgangen som har vært på plass siden den første iPhone-modellen er byttet ut med en mindre utgang.Lydutgangen er flyttet til bunnen av telefonen, og Apple-utgangen er krympet betydelig. 

Nå vet vi at det sitter en hel del personer med både høyttalere og annet tilbehør med "gammel" plugg. Dette tilbehøret kan brukes med Lightning-utgangen så lenge du kjøper en adapter. Slik ser den nye 8-pins "Lightning"-pluggen ut. 

Skjermen har også økt i størrelse, men kun i høyden. 

Ellers leverer Apple som alltid svært god kvalitetsfølelse. iPhone 5 føles svært solid, har en glassplate over hele fronten, og selskapet har lagt mye vekt på at du ikke skal kjenne overgangen mellom de forskjellige delene som utgjør chassiset. 

Skjerm og maskinvareSkjermen har økt med 0,5 tommer siden sist. Det er kun høyden som har økt. 

Den første iPhone-versjonen (2007) hadde en skjermstørrelse på 3,5 tommer. Til tross for at konkurrentene gradvis økte skjermstørrelsen i telefonene sine tviholdt Apple på 3,5-tommeren sin i de neste fire iPhone-versjonene. 

I iPhone 5 har skjermen endelig blitt større - fire tommer. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Her er det verdt å merke seg at skjermen ikke har blitt bredere - Apple har kun økt høyden. 

Antall piksler i bredden er altså den samme som før - 640 piksler, mens antall piksler i høyden har økt fra 960 til 1136. Dette gir skjermen et naturlig 16:9-format. 

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Ekstra ikoner og bedre oversikt

De ekstra pikslene gir plass til en ekstra rad med ikoner i menysystemet, lar deg se litt mer av nettsidene du er inne på og gir deg i det store og det hele litt større oversikt over det du holder på med. 

Skjermen oppleves like skarp som tidligere, noe som betyr at du får svært god bildekvalitet. 

LES OGSÅ: Ute etter kraft og HD-skjerm?

Komponentene på innsiden er også byttet ut siden sist. Systembrikken i iPhone 4S er en Apple A5, mens iPhone 5 har fått A6. Denne systembrikken skal ifølge Apple ha dobbelt så bra ytelse både når det kommer til prosessorkraft og grafikk. 

I praksis merker vi ingen forskjell fra forgjengeren, til tross for mye sterkere komponenter. Dette skyldes enkelt og greit at Apple har vært nøye med å tilpasse innholdet til telefonen ut fra maskinvaren de har tilgjengelig, og vi har per i dag aldri hørt noen kalle iPhone 4S for treg. 

Den økte maskinvarekraften vil trolig bli mer merkbar når det etterhvert dukker opp apper som utnytter potensialet her. 

SurfingiPhone 5 (øverst) sammenlignet med Samsung Galaxy S III. 

Man kan si hva man vil om iPhone-serien, men all statistikk viser at det var disse telefonene som for alvor fikk fart på fenomenet "mobilsurfing". 

Nå har det skjedd mye de siste årene, ikke minst har vi sett fremveksten av både Windows Phone og Android med tilhørende strålende surfeegenskaper. iPhone 5 har altså ikke det samme forspranget her som flere av de tidligere modellene hadde, men den er likefullt en fantastisk surfetelefon. 

Du får en flott oversikt takket være den gode oppløsningen, nettsteder laster svært raskt og du får i det store og det hele en veldig fin surfeopplevelse her. 

Vi har ikke kommet så langt som å gjøre alle ytelsestestene vi har tenkt å gjøre, men BrowserMark-testen, som altså måler nettleserytelsen, viser at du ikke trenger bekymre deg for at ting skal gå tregt med det første. iPhone 5 (venstre) viser muskler i BrowserMark-testen. 

Musikk

Musikk har alltid vært en viktig faktor i Apple-telefonene, og iPhone 5 er selvsagt ikke noe unntak. Lydkvaliteten ved musikkspilling er veldig bra, og telefonen leverer like bra trøkk som tidligere iPhone-varianter. De nye ørepluggene leverer god lyd og bra passform. 

Vi liker også at Apple omsider har byttet ut ørepluggene som følger med telefonen. Nå har vi ikke rukket å bruke det nye settet mer enn étt døgn, men vi er fornøyd med både lydkvalitet og passform - disse er enkelt og greit mer behagelige enn de som fulgte med tidligere.

Apper

At Apple har økt skjermoppløsningen fra 960 x 640 piksler til 1136 x 640 piksler gjør at apper laget for iPhone 4S og tidligere ikke lenger fyller hele skjermen. 

Dette opplever vi i praksis som uproblematisk. Siden skjermen ikke har fått flere piksler i bredden vil den eneste forskjellen på "gamle apper" være at du får et lite, sort felt over og under app-bildet (eller til venstre og høyre, alt etter hvordan du holder telefonen).Wimp (venstre) er ikke tilpasset iphone 5-oppløsningen, og får et lite sort felt øverst og nederst. Her sammenlignet med Instagram i iPhone 5-versjon. 

Det føles altså ikke som om du kjører sakene i et vindu på skjermen, slik man ofte får inntrykk av når man kjører programvare som ikke har like høy oppløsning som skjermen. 

Flere apper - for eksempel Instagram - er allerede kommet i en versjon tilpasset iPhone 5-oppløsningen, og du kan regne med at samtlige seriøse app-utviklere allerede er i god gang med å legge inn støtte for den nye oppløsningen. 

OppsummeringVi mistenker at vi først vil få se det fulle potensialet i denne telefonen når appene blir mer krevende. 

Førsteinntrykket vårt av iPhone 5 er positivt, selv om vi ikke sitter her med bakoversveis og hakeslepp. 

Vi liker det Apple har gjort med designen - telefonen er lettere, tynnere og føles minst like solid som tidligere modeller. Vi synes også det var på tide at skjermstørrelsen gjorde et lite hopp. 

I praktisk bruk føles telefonen mer eller mindre lik forgjengere, om du ser bort fra at skjermen rommer litt flere elementer enn tidligere. iPhone 4S får de aller fleste nyvinningene som følger med iOS 6, og selv om den bare er halvparten så sterk som femmeren har den mer enn nok kraft til å kjøre alt du finner på App Store i overskuelig fremtid. 

Og det er kanskje dette punktet som er aller viktigst om du lurer på om du skal velge iPhone 4S elle iPhone 5: Fremtidsutsiktene. 

At vi ikke merker noen ytelsesforskjell i dag betyr slett ikke at den vesentlig sterkere maskinvaren i iPhone 5 er uvesentlig - det betyr bare at det fremdeles ikke er laget apper som utnytter potensialet i den økte kraften.

Og de kommer. 

LES OGSÅ: 

Slik er de viktigste iOS 6-nyhetene

Alt du trenger vite om iOS 6

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.