IT

– Etabler WikiNorge.no

Stein Jarle Olsen
4. nov. 2008 - 14:36

SINTEF-rapporten ”eBorger 2.0 – Den alminnelige borger som leverandør av offentlig informasjon” ble lagt frem for fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys i dag.

Høykompetent

Rapporten konkluderer med at nettbrukere ønsker å spre informasjon fra det offentlige gjennom for eksempel nettsamfunn, men staten er foreløpig ikke med på leken.

– Vi har en høykompetent IKT-befolkning, og er blant de første til å ta i bruk nye måter å utnytte IKT på. For eksempel har vi aller flest Facebook-brukere i verden, målt i andel av befolkningen, sier Petter Bae Brandtzæg, en av SINTEF-forskerne bak rapporten.

Les også: Data øker produktiviteten

Wikipedia

De anbefaler staten til å ta initiativ til et slags Wikipedia for offentlig forvaltning.

– Et radikalt forslag er at staten legger opp til og støtter et ”Wikipedia” for offentlig informasjon. Et WikiNorge.no, der borgere på en mer uformell måte kan legge inn og redigere alle tenkelige typer informasjon, fra bytte av fastlege, regler for skoleflytting til skatt og trygdregler, heter det i rapporten.

Les også: eID: Staten vil kuppe markedet

– Ting tar tid

Lettere språk og enkelt tilgjengelig materiale skal gjøre offentlig informasjon mindre komplisert å forholde seg til.

Og Grande Røys er ikke negativ, selv om hun påpeker at ting tar tid i et demokrati.

– Vi har allerede reservert domenet Wikinorge.no, slik at vi i alle fall kan være føre var. Vi trenger å være mer oppdaterte, både når det gjelder informasjon ut og på å ta i bruk nye arbeidsmetoder internt, sa hun.

Ingen belønning

Hun kunne likevel ikke love noe.

– Vi risikerer jo at Web 2.0 er utdatert når vi eventuelt kommer så langt at vi får etablert en slik nettside. Men jeg gleder meg stort til å jobbe med denne rapporten, og rådene vi har fått, er både gode og poengterte, sa ministeren.

Rapportforfatterne mente det var viktig å ”belønne” kommuner og offentlige organer som åpnet opp og delte sin informasjon. Det ville Grande Røys ikke være med på.

– Nei, å belønne kun ved hjelp av penger er jeg generelt mot. Vi har rett og slett ikke anledning til å gjøre det. Vi kan løfte frem og rose, og belønningen vil i tillegg komme av seg selv, i form av mer effektiv kommunal drift, sa hun.

Les også: Advarer mot IT-strategi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.