OFFSHORE

Et vell av brønndata

Triangel Production and Reservoir Technology AS i Stavanger har utviklet dataverktøy for å forenkle hverdagen for oljefolket.

Det nye nettbaserte visualiseringsverktøyet gjør det mulig å hente inn data fra mange forskjellige kilder og presentere disse som nyttig visuell informasjon.

Visualiseringsverktøyet LifeOfWell Reservoir Describer (LOW RD) brukes til å optimalisere utvinningen av olje og gassresurser. Systemet samler alle data fra reservoaret over en brønns totale levetid.

Data samles inn fra fra alle type brønner og presenteres i enkle skjermbilder. Brukerne kan da få full oversikt over et felts tilstand, om det er kommunikasjon mellom brønner, om permeabiliteten i reservoaret og en mengde andre opplysninger geofysikerne bruker for å få mest mulig olje og gass ut av reservoarene.

Siden verktøyet er nettbasert med tilgang gjennom intra-og ekstranett løsninger, kan brukerne sitte spredt verden rundt og delta i beslutningsprosessen.

Flerfaglige grupper

- Vi ser for oss et stort marked. Vi mener at vi med vår egen kompetanse i samarbeid med norske bedrifter og oljeindustrien, utvikler nye løsninger som sikrer norske arbeidsplasser, sier daglig leder Terje Wilberg i Triangel PRT.

LOW RD er beregnet brukt i prosessarbeid av fagfolk fra forskjellige disipliner for å lettere se og bruke de samme brønndataresultater fra en felles database.

Bruk av slike flerfaglige grupper optimaliserer ressursbruken internt i oljeselskapene. Alle får tilgang til de samme dataene. Dermed unngås dobbeltarbeid og dublering av databaser.

- I dag foregår det tidkrevende prosesser for både oppdatering av eksisterende databaser og for å hente frem tidligere genererte resultater, sier Wilberg.

Støtte fra Forskningsrådet

LOW RD har blitt utviklet med støtte fra SkatteFunn-ordningen. Papirfly AS er samarbeidspartner.

I tillegg har BP Norge spilt en nøkkelrolle i utviklingen av systemet. Uten tilgang til reelle brønndata fra deres felt-database ville prosjektet fortsatt ligget på is.

- BPs rolle som en betydelig deltaker på norsk og internasjonal sokkel vises gjennom deres støtte til små og mellomstore bedrifters prosjekter. Dette viser at vårt bidrag har blitt evaluert til å skape verdier for oljeindustrien, avslutter WIlberg.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.