KLIMA

– Et totalt mislykket system

KLIMA: Vi må være modige, sier Anthony Giddens.
KLIMA: Vi må være modige, sier Anthony Giddens. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
21. juni 2011 - 09:06

BLINDERN: En rekke akademiske superstjerner har tidligere holdt den årlige Aubert-forelesningen ved Universitetet i Oslo. I år var turen kommet til nestoren Anthony Giddens. Han leverte klar tale:

Vil ha global klimavarsling

Prinsipp

– I dag betaler ikke forurensende selskaper de reelle kostnadene for hva de gjør med verden. Det at forurenseren i liten grad må betale, gjør at dette er et fullstendig mislykket system, sa Giddens.

Han fortsetter:

– Det at forurenseren betaler, er et viktig prinsipp som kan være løsningen på mange av problemene knyttet til klimatisk globalisering. Bærekraftighet handler ikke bare om forholdet til naturen. Det er også et økonomisk spørsmål. Derfor mener jeg må gjøre noe med dette, slik at det blir dyrt å forurense, sier sosiologen.

Giddens var en av hjernene bak New Labour og Tony Blairs regjeringsprosjekt. Han er blant verdens mest siterte forskere innen samfunnvitenskapelige fag, og tidligere rektor ved London School Of Economics (LSE).

Tror klimaendringer vil gi økt havnivå

Rammene forsvant

Giddens' har utviklet en berømt teori om såkalt nymodernitet. Teorien beskriver hvordan faste rammer som klasse, fagforening og kjønn er blitt mindre viktigere i de fleste samfunn.

I stedet har vi fått en situasjon der individer i større grad er "overlatt til seg selv" fordi at "alt flyter".

Her er økende globalisering en sentral faktor.

Siste dager

Økonomisk og kulturell globalisering er det som vanligvis forbindes med globalisering. Men klimatisk globalisering er vel så viktig, ifølge Giddens.

– Klimaendringene kan true hele vår sivilisasjon. Derfor ser vi nå den industrielle sivilisasjons siste dager, sier han. Giddens sitter i dag i House of Lords for Labour i Storbritannia. Han er kritisk til markedet, men mener at pengemessig pisk er medisinen i klimakampen.

– Giddens er kritisk til den tradisjonelle venstresidens overtro på statlig regulering og til dem som venter for mye av sivilsamfunnets identitetspolitikk og solidariske grupperinger, sier Ragnvald Kalleberg, sosiologiprofessor ved Universitetet i Oslo.

Kull kan forsvinne

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.