ROMFART

Et lite hull er alt som skal til

LITEN OG KRAFTIG: Små, svarte hull kan ha vel så mye kraft som Melkeveiens massive svarte hull. Kanskje er det de små som kaster fleste stjerner ut av galaksen.
LITEN OG KRAFTIG: Små, svarte hull kan ha vel så mye kraft som Melkeveiens massive svarte hull. Kanskje er det de små som kaster fleste stjerner ut av galaksen. Bilde: CfA
Mona StrandeMona StrandeJournalist
14. sep. 2006 - 14:29

Forskerne sier at de små, svarte hullene faktisk kan kaste ut flere stjerner enn det sentrale, massive svarte hullet gjør alene.

De mener også at man ved å studere stjernene kan kaste lys over denne bortgjemte gruppen med svarte minihull.

Gamle teorier

Fysiker Jack Hills, Los Alamos National Laboratory ( LANL) i New Mexico, forutså i 1988 at det enorme svarte hullet i vår galakses sentrum ville få stjernepar til å gå i oppløsning, ved at det fanget én stjerne og sendte den andre helt ut av galaksen.

Siden 2004 har astronomer funnet ni stjerner som er på vei ut av vår galakse i enorm fart. Antagelig er alle disse slengt ut av det gigantiske svarte hullet, som veier omtrent 3.6 millioner ganger mer enn solens masse.

Ny oppdagelse

En ny studie tyder på at mange av de utstøtte stjernene blir kastet ut av en sverm med mye mindre svarte hull i galaksens sentrum.

Studien ble gjennomført av Ryan O'Leary og Avi Loeb, som begge jobber ved Harvard Smithsonian Center for Astrophysics ( CfA) i Cambridge, USA.

Nærkontakt

De mindre svarte hullene er cirka ti ganger mer massive enn solen. Noen studier antyder at så mange som 25.000 små, svarte hull kretser rundt det enorme svarte hullet, og at de har flyttet seg dit fra andre deler av galaksen etter å ha blitt puffet ut av deres opprinnelige baner av forbipasserende stjerner.

Når et av disse små svarte hullene passerer veldig nær en stjerne, kan det noen ganger slenge stjernen ut av galaksen, mens det selv beveger seg nærmere det enorme svarte hullet. Det hevder forskerne ved CfA.

Kan gi svar

Denne prosessen kan kaste ut stjerner med en større hastighet enn det Melkeveiens massive svarte hullet klarer.

- Hastigheten kan gjøre rede for en vesentlig del av, eller kanskje de fleste hendelsene vi har sett så langt, sier Avi Loeb til New Scientist.

Dersom dette stemmer håper Loeb at videre studier av antall ekstremfartstjerner, deres kastelinje og fart, kan hjelpe astronomer til å fastslå hvor mange svarte hull som finnes, og hvordan de er fordelt i rommet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.