KARRIERELONN

– Et drømmeland

LØNN: Et sosialdemokratisk drømmeland. Slik er dommen dagen etter 17. mai.
LØNN: Et sosialdemokratisk drømmeland. Slik er dommen dagen etter 17. mai. Bilde: Kyrre Lien / Scanpix
Dag Yngve Dahle
18. mai 2009 - 10:00

Lønnsforskjellene mellom den best betalte og den dårligste betale tiendedelen av arbeidsstokken er ikke blitt større etter 1985.

Det viser det regjeringsoppnevnte Fordelingsutvalgets ferske Lønnsforskjellene har ikke økt

Samme trend

Harald Dale-Olsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo, påviste nylig en liten økning i lønnsforskjellene - men med litt andre målekriterier.

– Vi sammenlignet den såkalte 95-percentilen med medianen og medianen med 5-percentilen, sier Dale-Olsen.

ANDRE GODER: Frynsegoder kan gi større effekt per krone enn lønnstillegg, mener Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning
Harald Dale-Olsen. ISF
Det betyr at han så lønnsutviklingen for de fem prosent best betalte i forhold til gjennomsnittet (målt ved median). I tillegg så han på lønnsutviklingen for de dårligst betalte i forhold til gjennomsnittet (målt ved median).

Her er lønnsvinnerne

En drøm for Ap

– Vi fant en svak økning på toppen, men også en svak opphenting i bunnen. Totalt sett ganske var resultatene ganske sammenfallende med det som Fordelingsutvalget kom fram til, sier forskeren.

Likhetsprinsippene gjelder altså fortsatt i Norge - også i praksis.

– Norge er et sosialdemokratisk drømmeland med små forskjeller, lav ledighet og høy produktivitet. Det eneste negative er at en høy andel av befolkningen er på trygd, sier Dale-Olsen til Teknisk Ukeblad.

Lønnsforskjellene har ikke økt